De coachingspraktijken schieten als paddestoelen uit de grond. Je kunt voor een klein bedrag een coachingsopleiding online volgen en na 8 lessen een bordje aan de deur hangen met de titel: coach! Het is een vrij beroep en iedereen kan dat dus gaan doen. En dat is prima, ik ben er van overtuigd dat iedereen de coach kan vinden die bij hem of haar past en dat iedere coach de klanten vindt die hij of zij verdient.

Zoek je een coach doe dan een intake bij de coach. En en kijk of er een klik is. De meeste coaches bieden en gratis kennismakingsgesprek/ intake aan.

Wat is coaching?

Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces waarbij een coach individuen of groepen ondersteunt bij het identificeren en bereiken van persoonlijke, professionele of zakelijke doelen. Het is een interactieve samenwerking tussen de coach en de cliënt(en) waarbij de coach een ondersteunende rol speelt om het potentieel van de cliënt te ontwikkelen en te maximaliseren.

In coaching worden krachtige vragen, luistervaardigheden, reflectie en feedback gebruikt om de cliënt bewust te maken van zijn of haar eigen denkpatronen, overtuigingen, sterke punten en uitdagingen. Het coachingproces kan helpen bij het identificeren van doelen, het formuleren van actieplannen, het verkennen van verschillende perspectieven, het overwinnen van obstakels en het nemen van verantwoordelijkheid voor persoonlijke groei en succes.

Coaching kan worden toegepast in verschillende gebieden, zoals persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling, leiderschap, ondernemerschap, sport en gezondheid. Een coach fungeert als een vertrouwde en ondersteunende partner, waarbij de focus ligt op het bevorderen van bewustzijn, het stimuleren van actie en het vergroten van de effectiviteit van de cliënt.

Belangrijke aspecten van coaching zijn onder meer het stellen van doelen, het identificeren van belemmeringen, het vergroten van zelfbewustzijn, het ontwikkelen van nieuwe perspectieven, het bevorderen van zelfvertrouwen, het verbeteren van communicatie en het bevorderen van positieve verandering. Een coach helpt de cliënt bij het ontdekken en benutten van zijn of haar eigen potentieel, het ontwikkelen van vaardigheden en het nemen van actie om de gewenste resultaten te bereiken.

Het succes van coaching hangt af van een sterke samenwerkingsrelatie tussen de coach en de cliënt, waarbij vertrouwen, openheid en eerlijkheid centraal staan. Het doel is om de cliënt te empoweren en te begeleiden naar het realiseren van persoonlijke en professionele doelen, het overwinnen van obstakels en het creëren van een vervullend en succesvol leven.

Wat zijn coachings thema's?

Coaching kan betrekking hebben op een breed scala aan thema's, afhankelijk van de behoeften en doelen van de cliënt. Hier zijn enkele veelvoorkomende coachings thema's:

1. Loopbaanontwikkeling: Dit omvat ondersteuning bij het verkennen van carrièremogelijkheden, het identificeren van passies en talenten, het stellen van loopbaandoelen, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het verbeteren van werkprestaties, het omgaan met veranderingen op het werk en het verbeteren van de balans tussen werk en privé.

2. Persoonlijke groei en zelfontwikkeling: Dit richt zich op het vergroten van zelfbewustzijn, het ontdekken van persoonlijke waarden en overtuigingen, het vergroten van zelfvertrouwen, het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden, het verbeteren van time management, het omgaan met stress, het ontwikkelen van veerkracht en het creëren van een gebalanceerd en vervuld leven.

3. Relaties en communicatie: Dit omvat het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden, het opbouwen van gezonde relaties, het versterken van communicatievaardigheden, het verbeteren van conflicthantering, het ontwikkelen van assertiviteit, het bevorderen van samenwerking en het creëren van effectieve teams.

4. Leiderschap en management: Dit richt zich op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het verbeteren van besluitvorming, het effectief delegeren, het beheren van teams, het ontwikkelen van strategisch denken, het verbeteren van probleemoplossende vaardigheden en het bevorderen van organisatorische groei.

5. Ondernemerschap: Dit omvat ondersteuning bij het opstarten van een eigen bedrijf, het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden, het identificeren van kansen, het omgaan met uitdagingen in de bedrijfsvoering, het ontwikkelen van een zakelijke visie en strategie, en het bevorderen van zakelijk succes.

Het is belangrijk op te merken dat deze thema's niet uitputtend zijn en dat coaching flexibel is en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en doelen van de cliënt. Een coach kan ook expertise hebben in specifieke domeinen, zoals sportcoaching, gezondheidscoaching, financiële coaching of creatieve coaching, waarbij de focus ligt op de specifieke uitdagingen en doelen binnen die domeinen.

Waar begin je aan bij persoonlijke coaching?

Er zijn een aantal pijlers als het gaat om coaching.

  1. Er is altijd een doel waarnaar gewerkt wordt. Dit doel (coachingsvraag) ontwikkelt zich vaak gaandeweg, wordt steeds helderder en specifieker, maar er moet altijd een soort eikpunt zijn voor de coaching.  Zijn we nog goed op weg of moeten we bijsturen.
  2. Coachen is geen adviseren. De coach draagt geen inhoudelijk oplossingen aan, maar helpt je door interventies zelf te komen tot nieuw gedrag en keuzes, vanuit inzicht en gedragsexperimenten.
  3. Eigenaarschap! Dit is misschien wel de belangrijkste. De eigenaar voor het coachingsproces ben jij, de coachee. Jij neemt de stappen en de beslissingen, het is jouw leven. Zoek een luie coach ;) , hoe meer jij doet hoe beter het is.

Wat is het verschil tussen een coachingtraject en therapie?

Het verschil zit hem niet zozeer in de methodes, maar vooral in de doelstellingen. Therapie is meer gericht op het oplossen van mentale en emotionele problemen, terwijl coaching meer gericht is op het bereiken van doelen, resultaten en zingeving.

Welke coaching methodes zijn er?

Coachingmethodieken zijn altijd ondergeschikt aan het proces van jou, de coachee. Maar de meeste coaches, of het nu life-coaches, carrierecoaches of businesscoaches zijn werken volgens een bepaald principe of paradigma. Vraag ernaar als je de intake doet. En check even of dat goed voelt. Is het nuchter en op enig (wetenschappelijk) onderzoek gebaseerd of is het een samengeraapte verzameling hol klinkende vaagheden.

De bekendste zijn:

  • NLP, Neuro Linguistisch Programmeren. Zeer krachtige communicatie techniek met zeer veel interventie methodes voor zeer diverse problematieken.
  • Mindfulness, krachtige stress en burnout coachingsvorm.
  • ACT, Acceptance and Commitment Training. een van de nieuwste en wetenschappelijk onderbouwde methodes.
  • RET , Rationeel Emotieve Therapie, Daag gedachten en gevoelens uit en test ze op realiteitswaaarde.
  • Provocatief , Mooie liefdevolle en speelse manier van coach, confonterend maar ook humoristisch.
  • et cetera

Artikelen in Wat is coaching?

Wat is coaching niet?
Coaching is een begeleidingsproces waarbij een coach individuen of groepen...
Wat is een coachcontract?
Een coachcontract is een overeenkomst tussen een coach en een coachee (de...
Waarom is eigenaarschap belangrijk in coaching?
Eigenaarschap is belangrijk bij persoonlijke ontwikkeling omdat het individuen...
Met welke vragen ga je naar een coach?
Met welke vragen kun je terecht bij de coach (Met dank aan coachfinder) Niet...
Wat is ACT (Acceptance and Commitment Training)
"ACT leert je om een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles...
Bateson en de waarden van gevoel
Inleiding De niveaus van impact zijn de niveaus van verdieping in een gesprek....
De drie perceptuele posities
De drie perceptuele posities Contact hebben met jezelf  Dit noemen we dit...
Wat is geweldloze communicatie?
Geweldloze communicatie is een benadering van communicatie en conflictoplossing...
De drama driehoek
De Dramadriehoek: Een Patroon van Interpersoonlijke Dynamiek Introductie  ...
Overdracht en tegenoverdracht.
Overdracht en Tegenoverdracht: Een Diepgaande Dynamiek in Therapeutische...
Coaching of counseling
Coaching en counseling zijn beide vormen van begeleiding die gericht zijn op het...
De kunst van het vragenstellen
De kunst van het stellen van vragen is een essentiële vaardigheid in...
Provocatieve Coaching
Provocatieve coaching is een benadering binnen coaching die gebruikmaakt van...
De harvard methode van onderhandelen.
De Harvard-methode van onderhandelen, ook wel bekend als principieel...
Wat is systemisch werk?
Systemisch werken is een benadering die gericht is op het begrijpen en oplossen...
RET. rationeel emotieve therapie
Rationeel Emotieve Therapie (RET), ook bekend als Rationeel Emotieve...
Wat verstaan we onder perfectionisme?
Perfectionisme wordt over het algemeen begrepen als een streven naar perfectie...
Wat doet een coach?
Een coach is een professional die mensen begeleidt en ondersteunt bij het...
Wat is coachend leiderschap?
Coachend leiderschap is een leiderschapsstijl die gericht is op het ontwikkelen...
Hoe ziet een coachingstraject eruit?
Een coachingstraject kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften,...
Wat kan coaching je bieden?
Ja, coaching kan zeker een waardevolle bijdrage leveren aan je persoonlijke...
Wat verstaan we onder FOMO?
FOMO (Fear of Missing Out) is een fenomeen dat in onze moderne samenleving...
Wat verstaan we onder familie opstelligen?
Familieopstellingen, ook wel bekend als systemisch werk of familieopstellingen,...
Wanneer is er sprake van een burnout?
Burnout is een toestand van uitputting en emotionele, mentale en fysieke...
Wat is flow?
Flow is een mentale toestand van volledige betrokkenheid en focus in een...
Acceptatie en bereidheid vanuit ACT
Acceptatie en bereidheid zijn nauw verwante concepten binnen Acceptance and...
Het mes van Ockham.
William van Ockham, ook wel bekend als Occam, was een Engelse franciscaanse...
Wat word bedoeld met spiegelen?
In coaching verwijst "spiegelen" naar een techniek waarbij de coach...
Wat zijn goede coachvragen?
Goede coachvragen kunnen variëren afhankelijk van de context en het doel...
Wat is toegewijde actie
Toegewijde actie binnen ACT (Acceptance and Commitment Therapy) verwijst naar...
Wat is NLP?
Wat is NLP ?NLP is één van de meest effectieve communicatie...
29 Artikelen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

Geintereseerd in coaching?

Hoewel ik terug kan grijpen op een aantal krachtige coachingstechnieken (NLP, Mindfulness, ACT, systemisch werk, geweldloze communicatie), zijn die methodes nooit leidend in onze gesprekken. We gaan altijd uit van jouw coachsvraag en behoefte. Zodat we een open-mind kunnen houden voor wat zich in het nu aandient. 

Na een vrijblijvende intake waarin we kijken wat de mogelijkheden zijn. Dat kan variëren van een kort durende traject tot een langere verbintenis. 


coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Wat kan ik voor je betekenen?

Plan dan hieronder vrijblijvend een afspraak, dan bespreek ik graag de mogelijkheden. 


Je bent van harte welkom. 

Meer informatie?