Wat verstaan we onder FOMO?

FOMO (Fear of Missing Out) is een fenomeen dat in onze moderne samenleving steeds vaker voorkomt. Mensen ervaren een constante druk om aanwezig te zijn bij alle sociale evenementen, om alle laatste trends te volgen en om altijd op de hoogte te zijn van wat er speelt in de wereld. Deze angst om iets te missen kan overweldigend zijn en kan leiden tot stress, angstgevoelens en zelfs een gevoel van ontoereikendheid.


In de zoektocht naar een manier om met FOMO om te gaan, kan coaching een waardevol instrument zijn. Een coach kan je begeleiden bij het identificeren en begrijpen van je FOMO-gevoelens. Door middel van gerichte vragen en oefeningen kan een coach je helpen om de dieperliggende oorzaken van je FOMO te achterhalen.


Een coach kan je bijvoorbeeld helpen om je kernwaarden en doelen helder te krijgen. Vaak ligt de angst om iets te missen namelijk verbonden met een gevoel van richtingloosheid of onzekerheid. Door te werken met een coach kun je ontdekken wat voor jou echt belangrijk is in het leven en welke keuzes je moet maken om daar te komen. Dit helpt je om bewuste beslissingen te nemen over hoe je je tijd en energie wilt besteden, in plaats van impulsief alles te willen meemaken.


Een andere waardevolle benadering bij het omgaan met FOMO is mindfulness. Mindfulness leert ons om in het moment aanwezig te zijn en onze gedachten en emoties te observeren zonder oordeel. Door regelmatig te mediteren en bewustzijn te cultiveren, kunnen we ons bewust worden van onze FOMO-gedachten en -gevoelens op het moment dat ze opkomen. In plaats van erdoor meegesleept te worden, kunnen we een stap terug doen en objectief bekijken waar deze gevoelens vandaan komen en hoe ze ons beïnvloeden.


Mindfulness helpt ons ook om meer waardering te hebben voor het huidige moment. In plaats van ons te richten op wat we misschien missen, leren we te genieten van wat er hier en nu is. We leren tevreden te zijn met onze eigen keuzes en te accepteren dat we niet alles kunnen meemaken. Dit brengt een gevoel van rust en tevredenheid met zich mee, in plaats van de constante onrust van FOMO.


Het is belangrijk op te merken dat FOMO geen probleem op zich is, maar eerder een symptoom van een dieperliggende onrust. Door middel van coaching en mindfulness kunnen we de onderliggende oorzaken van FOMO aanpakken en een meer gebalanceerde en tevreden benadering van het leven ontwikkelen. Met de juiste begeleiding en oefening kunnen we leren om bewuste keuzes te maken en te genieten van het huidige moment, zonder de angst om iets te missen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?