Wat is ACT (Acceptance and Commitment Training)

"ACT leert je om een zachtaardige houding aan te nemen ten opzichte van alles denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg bent je doelen en dromen te verwezelijken." Gijs Jansen.

ACT is ontwikkeld door Steven Hayes, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Reno in de VS. Inmiddels zijn over de hele wereld wetenschappers onderzoek aan het doen over ACT.

Bij ACT leer je op een andere manier met vervelende gedachten, gevoelens, en sensaties om te gaan dan je eerste automatische reactie je ingeeft: oplossen! Het blijkt namelijk dat het gevecht aangaan met gedachten en/of gevoelens (en ze dus proberen te vermijden) er juist vaak voor zorgt dat deze een grotere invloed krijgen op iemands leven. Het alternatief is acceptatie van deze vervelende ervaringen. Niet omdat deze zo leuk zijn, maar omdat je niet wilt dat ze nog meer ruimte innemen in je leven. Met de energie die je overhebt, kun je je vervolgens richten op de dingen die er wel echt toe doen! De kern van ACT is het idee dat het vechten tegen onvermijdelijke ervaringen/problemen uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol, vitaal leven.Acceptatie

Je leert om te accepteren wat niet te veranderen is. Uit onderzoek blijkt dat het bijna onmogelijk is om moeilijke gedachten en gevoelens te veranderen. ACT houdt zich dus ook niet bezig met 'positief denken' omdat dat verloren moeite is. Het is veel effectiever om te leren lastige zaken niet uit de weg te gaan en de bereidheid te hebben ze aan te gaan. Alle energie die je anders geneigd bent te gebruiken om moeilijke gedachten en gevoelens uit de weg te gaan kun je gaan inzetten voor wat je wel wilt in je leven.

Defusie

We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen. We zijn als het ware gefuseerd met onze gedachten. ACT biedt je hele leuke, en soms ook een beetje rare, oefeningen om meer en meer los te komen van je gedachten.

Mindfulness

Meer en meer in het hier en nu aanwezig zijn is een methode die steeds bekender geworden is. Ook binnen de ACT is er veel aandacht voor mindfulness.

Het Zelf

We hebben allemaal verhalen en beelden over onszelf, soms mooi maar soms ook heel oordelende en negatief. Ook die verhalen zijn we meer en meer gaan geloven. Het is interessant om te ontdekken dat het maar verhalen zijn en dat je veel meer bent dan alleen maar je verhalen.

Waarden

Veel mensen hebben allemaal regeltjes in hun hoofd. Ik moet dit, ik mag vooral niet dat ..... Die regeltjes hebben we van onze ouders geleerd of op school. ACT leert je om je  meer en meer te laten leiden door wat je belangrijk vindt en betekenisvol. Op die manier ga je je eigen leven leiden en niet dat van een ander.

Toegewijde actie

Als je dan tot slot al die belangrijke waarden nog om leert zetten in actie, dan komt er weer beweging in je leven en in een richting waar je voor kiest en die je zult bevallen.

De wetenschappelijke basis voor ACT ligt in de RFT (Relational Frame Theorie), een nieuwe stroming in de psychologie die de relatie beschrijft tussen taal en denken.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable