Wat is coaching niet?

Coaching is een begeleidingsproces waarbij een coach individuen of groepen ondersteunt bij het bereiken van hun doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het bevorderen van persoonlijke groei. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat coaching inhoudt, is het ook belangrijk om te begrijpen wat coaching niet is. Hier zijn enkele aspecten van wat coaching niet is:


1. Therapie: Coaching verschilt van therapie, hoewel er enige overlap kan zijn. Coaching richt zich voornamelijk op het heden en de toekomst, terwijl therapie vaak gericht is op het verleden en het omgaan met psychologische problemen. Coaching richt zich op het behalen van specifieke doelen, terwijl therapie zich richt op het genezen en behandelen van psychische aandoeningen.


2. Advies geven: Een coach is geen adviseur die directe oplossingen of antwoorden biedt. In plaats daarvan helpt een coach cliënten om hun eigen inzichten, vaardigheden en potentieel te ontdekken en te benutten. Coaching is gericht op het stellen van krachtige vragen en het begeleiden van het denkproces van de cliënt, zodat deze zelf tot oplossingen kan komen.


3. Beoordelen of beoordelingen geven: Een coach is geen beoordelaar die oordeelt over de prestaties of het gedrag van de cliënt. In plaats daarvan biedt een coach ondersteuning, feedback en constructieve reflectie om de cliënt te helpen groeien en ontwikkelen.


4. Mentorschap: Coaching moet niet verward worden met mentorschap. Hoewel een mentor ook begeleiding biedt, is het mentorschap vaak gebaseerd op de ervaring en expertise van de mentor in een specifiek vakgebied. Coaching daarentegen is meer gericht op het faciliteren van het leerproces van de cliënt, ongeacht het specifieke vakgebied.


5. Het oplossen van problemen: Coaching richt zich niet primair op het oplossen van problemen, maar op het faciliteren van persoonlijke groei, het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van doelen. Hoewel problemen en obstakels vaak worden besproken in coachingssessies, ligt de focus op het bevorderen van zelfontdekking en het vinden van eigen oplossingen.


Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen om een helder onderscheid te maken tussen coaching en andere vormen van begeleiding of ondersteuning. Coaching is een unieke benadering die gericht is op het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van specifieke doelen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?