Wat is coaching niet?

Coaching is een begeleidingsproces waarbij een coach individuen of groepen ondersteunt bij het bereiken van hun doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het bevorderen van persoonlijke groei. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat coaching inhoudt, is het ook belangrijk om te begrijpen wat coaching niet is. Hier zijn enkele aspecten van wat coaching niet is:


1. Therapie: Coaching verschilt van therapie, hoewel er enige overlap kan zijn. Coaching richt zich voornamelijk op het heden en de toekomst, terwijl therapie vaak gericht is op het verleden en het omgaan met psychologische problemen. Coaching richt zich op het behalen van specifieke doelen, terwijl therapie zich richt op het genezen en behandelen van psychische aandoeningen.


2. Advies geven: Een coach is geen adviseur die directe oplossingen of antwoorden biedt. In plaats daarvan helpt een coach cliënten om hun eigen inzichten, vaardigheden en potentieel te ontdekken en te benutten. Coaching is gericht op het stellen van krachtige vragen en het begeleiden van het denkproces van de cliënt, zodat deze zelf tot oplossingen kan komen.


3. Beoordelen of beoordelingen geven: Een coach is geen beoordelaar die oordeelt over de prestaties of het gedrag van de cliënt. In plaats daarvan biedt een coach ondersteuning, feedback en constructieve reflectie om de cliënt te helpen groeien en ontwikkelen.


4. Mentorschap: Coaching moet niet verward worden met mentorschap. Hoewel een mentor ook begeleiding biedt, is het mentorschap vaak gebaseerd op de ervaring en expertise van de mentor in een specifiek vakgebied. Coaching daarentegen is meer gericht op het faciliteren van het leerproces van de cliënt, ongeacht het specifieke vakgebied.


5. Het oplossen van problemen: Coaching richt zich niet primair op het oplossen van problemen, maar op het faciliteren van persoonlijke groei, het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van doelen. Hoewel problemen en obstakels vaak worden besproken in coachingssessies, ligt de focus op het bevorderen van zelfontdekking en het vinden van eigen oplossingen.


Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen om een helder onderscheid te maken tussen coaching en andere vormen van begeleiding of ondersteuning. Coaching is een unieke benadering die gericht is op het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en het bereiken van specifieke doelen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable