Wat is flow?

Flow is een mentale toestand van volledige betrokkenheid en focus in een activiteit. Het wordt gekenmerkt door een gevoel van moeiteloze concentratie, verhoogde prestaties en een diepe bevrediging in het moment. Wanneer iemand in een flowtoestand verkeert, worden ze volledig opgenomen in de taak, verliezen ze het besef van tijd en zelfbewustzijn, en gaan ze op in de activiteit zelf.


Flow werd voor het eerst beschreven door de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, die het fenomeen uitvoerig bestudeerde. Hij ontdekte dat flow optreedt wanneer iemands vaardigheden in evenwicht zijn met de uitdagingen van de taak. Als de taak te gemakkelijk is, kan verveling optreden, terwijl als de taak te moeilijk is, angst en frustratie kunnen ontstaan. Flow ontstaat wanneer de juiste balans wordt gevonden tussen de vaardigheden van de persoon en de uitdagingen van de taak.


Enkele kenmerken van flow zijn onder andere:


1. Volledige focus en concentratie: In een flowtoestand zijn alle afleidingen op de achtergrond en is er een intense focus op de taak op handen.


2. Verlies van tijdsbesef: Het gevoel van tijd verdwijnt en de persoon kan zich verbazen over hoe snel de tijd voorbij gaat.


3. Intrinsieke motivatie: Flow wordt vaak ervaren bij activiteiten waarin iemand intrinsiek gemotiveerd is en plezier en voldoening vindt.


4. Gevoel van controle: Ondanks de uitdagingen voelt de persoon zich competent en in controle over de taak.


5. Positieve emoties: Flow gaat gepaard met positieve gevoelens zoals vreugde, tevredenheid en geluk.


Flow kan worden ervaren in verschillende aspecten van het leven, zoals werk, sport, kunst, muziek, dans en zelfs dagelijkse taken. Het is een staat waarin iemand zijn beste prestaties kan leveren en een gevoel van voldoening en vervulling kan ervaren. Het bereiken van flow vereist echter een goede balans tussen vaardigheden en uitdagingen, evenals de bereidheid om jezelf volledig in de taak onder te dompelen en afleidingen te minimaliseren.


Het cultiveren van flow kan worden gestimuleerd door het stellen van duidelijke doelen, het verkennen van nieuwe uitdagingen, het ontwikkelen van vaardigheden en het vinden van activiteiten die passen bij je interesses en passies. Daarnaast kan het beoefenen van mindfulness en het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor concentratie en focus, zoals een rustige en opgeruimde ruimte, ook helpen om flow te bevorderen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable