stress

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdagende situatie, zowel fysiek als mentaal. Het is een complexe reactie die optreedt wanneer we worden geconfronteerd met een bedreiging, druk, verandering of eisen die we als overweldigend of belastend ervaren. Hoewel stress op korte termijn nuttig kan zijn om ons te helpen omgaan met uitdagende situaties, kan langdurige of overmatige stress schadelijk zijn voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid.


Stress activeert het "vecht-of-vlucht"-responsmechanisme in ons lichaam, dat evolutionair is ontwikkeld om ons te beschermen tegen gevaarlijke situaties. Het zorgt ervoor dat het lichaam stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, produceert, wat leidt tot verschillende fysieke en mentale veranderingen. Deze omvatten een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, verhoogde alertheid en een toename van energie om te kunnen reageren op de situatie.


Kortdurende stress kan ons helpen om beter te presteren, bijvoorbeeld in een noodsituatie of tijdens een belangrijke presentatie. Het kan ons waarschuwen en motiveren om actie te ondernemen. Echter, wanneer stress aanhoudt of frequent voorkomt zonder voldoende herstel, kan het schadelijk worden.


Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op ons welzijn. Het kan leiden tot fysieke symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanning en slaapproblemen. Daarnaast kan het invloed hebben op onze mentale en emotionele gezondheid, zoals gevoelens van angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Langdurige stress kan ook het risico verhogen op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, spijsverteringsstoornissen en depressie.


Het beheersen van stress is belangrijk voor het behoud van onze algehele gezondheid en welzijn. Dit kan worden bereikt door gezonde copingmechanismen toe te passen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en slaap, een evenwichtige voeding, het cultiveren van sociale steun en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness.


Het is ook belangrijk om te leren stressvolle situaties effectief te managen, grenzen te stellen, prioriteiten te stellen en gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan, zoals het uiten van emoties, probleemoplossing en het zoeken naar professionele ondersteuning wanneer nodig.


Het begrijpen en beheren van stress is een essentieel onderdeel van het behoud van een gezond en gebalanceerd leven. Het streven naar stressvermindering en het cultiveren van veerkracht kan bijdragen aan het bevorderen van welzijn en het verbeteren van de kwaliteit van ons dagelijks leven.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?