Acceptatie en bereidheid vanuit ACT

Acceptatie en bereidheid zijn nauw verwante concepten binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van psychotherapie en coaching die gericht is op het vergroten van psychologische flexibiliteit en het bevorderen van welzijn. Hoewel gerelateerd, hebben acceptatie en bereidheid elk een specifieke focus en betekenis binnen ACT.

Acceptatie verwijst naar het vermogen om ongemakkelijke gedachten, emoties, fysieke sensaties en levensomstandigheden volledig te erkennen, te aanvaarden en er ruimte voor te maken. Het gaat erom te erkennen dat lijden en ongemak onvermijdelijk zijn in het leven en dat het proberen te vermijden of te bestrijden van deze ervaringen vaak meer problemen oplevert. Acceptatie houdt in dat je je openstelt voor de realiteit zoals die is, zonder oordeel of verzet.

Bereidheid, aan de andere kant, verwijst naar de bereidheid om je gedrag te veranderen of actie te ondernemen in lijn met je waarden, zelfs in aanwezigheid van ongemak, angst of weerstand. Het betekent dat je bereid bent om risico's te nemen, je comfortzone uit te breiden en jezelf bloot te stellen aan onzekerheid of ongemak om je doelen en waarden na te streven. Bereidheid gaat over het accepteren van de ongemakkelijke sensaties en gedachten die gepaard gaan met groei en verandering, en toch toch voorwaarts bewegen.

Samengevoegd vormen acceptatie en bereidheid een krachtige combinatie binnen ACT. Door acceptatie kunnen mensen de neiging om te vechten tegen of te vluchten voor ongemakkelijke ervaringen verminderen, waardoor ze meer psychologische ruimte en vrijheid hebben. Vervolgens stelt bereidheid mensen in staat om bewust te handelen in lijn met hun waarden, zelfs in aanwezigheid van ongemak, angst of twijfel.

Door acceptatie en bereidheid te beoefenen, kunnen mensen leren om met meer veerkracht en flexibiliteit om te gaan met de uitdagingen en onzekerheden van het leven. Ze kunnen hun energie richten op wat echt belangrijk voor hen is en actie ondernemen in overeenstemming met hun waarden, zelfs als dat betekent dat ze zich ongemakkelijk voelen. Hierdoor kunnen ze een zinvol en vervuld leven leiden, ondanks de onvermijdelijke ups en downs die ze tegenkomen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable