Als je weet wat je wilt en als je voor jezelf doelen hebt geformuleerd, heb je een grote voorsprong op mensen die dit niet weten en doen. Maar zelfs als je doelen hebt gesteld, lukt het vaak niet om ze te halen. Hoe komt dat toch? Met het outcomemodel heb je gereedschap in handen waarmee het wél kan lukken.
Onderbewustzijn
Je kunt makkelijk zeggen: ‘Ik ga voortaan de dag starten met mediteren.’ Of: ‘Vanaf morgen stop ik met roken.’ Dit zeg je met je bewustzijn, maar er zijn allerlei onbewuste krachten die je belemmeren om je voornemen ook echt uit te voeren. Je onderbewustzijn werkt niet mee. Om echt iets te kunnen bereiken, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de onbewuste krachten en belemmeringen in jou.
Concreet
Bij het outcomemodel worden de volgende vragen gesteld:
Wat wil je écht bereiken?
Wat heb je daarvoor nodig?
Wat zijn je belemmeringen?
Wat is een reëel tijdpad, is het concreet en in eigen beheer?
Het is een manier om bewust te kijken naar je doel en naar de concrete acties die nodig zijn om resultaat te bereiken. Zo neem je obstakels weg die op onbewust niveau een rol spelen.
NLP in de praktijk
Bij het outcomemodel is het belangrijk dat je beschrijft wat je wilt en niet wat je niet wilt. Je realiseert je dat je zelf verantwoordelijk bent voor het behalen van je doel en je wordt gevraagd om het zintuiglijk te beschrijven. Kun je het doel voor je zien? Word je er blij van? Ook ga je bedenken met wie, wanneer en hoe je te werk wilt gaan.
De NLP-opleiding besteedt veel aandacht aan het werken met het outcomemodel. Je zult zien dat het mogelijk is om heel ambitieuze doelen te verwezenlijken.