Wat is toegepaste meditatie?

Toegepaste meditatie verwijst naar het gebruik van meditatiepraktijken en mindfulness-technieken in specifieke contexten of situaties om specifieke doelen te bereiken. In plaats van meditatie puur als een op zichzelf staande beoefening te zien, wordt toegepaste meditatie aangepast en ingezet om praktische voordelen te behalen in verschillende aspecten van het leven. Dit kan variëren van gezondheid en welzijn tot prestatieverbetering en emotionele regulatie.


Hier zijn enkele voorbeelden van toegepaste meditatie:


1. **Stressmanagement:** Meditatie kan worden toegepast als een techniek om stress en spanning te verminderen. Het kan helpen bij het ontspannen van het zenuwstelsel en het verminderen van fysieke en mentale stressreacties.


2. **Slaapverbetering:** Meditatie kan worden gebruikt om een kalme geest te cultiveren en de slaapkwaliteit te verbeteren. Veel mensen gebruiken meditatie als een manier om tot rust te komen voor het slapengaan.


3. **Prestatieverbetering:** Meditatie kan worden toegepast om concentratie, focus en prestaties te verbeteren. Bijvoorbeeld, atleten en artiesten kunnen meditatie gebruiken om zich beter voor te bereiden op wedstrijden of optredens.


4. **Emotionele regulatie:** Meditatie kan worden ingezet om beter om te gaan met emoties, zoals angst, woede en verdriet. Het helpt mensen bewust te zijn van hun emotionele reacties en biedt technieken om met deze emoties om te gaan.


5. **Pijnmanagement:** Mindfulness en meditatie kunnen helpen bij het omgaan met fysieke pijn door het veranderen van de perceptie van pijn en het verbeteren van het vermogen om ermee om te gaan.


6. **Mindful eten:** Meditatie kan worden toegepast bij het eten om aandacht te schenken aan het voedsel dat wordt geconsumeerd, de smaakervaring en de verzadigingssignalen van het lichaam.


7. **Relatieverbetering:** Meditatie kan worden ingezet om empathie, compassie en communicatie te bevorderen, wat kan bijdragen aan gezondere relaties.


8. **Zelfzorg:** Meditatie kan een integraal onderdeel worden van zelfzorgpraktijken, waardoor individuen beter voor zichzelf kunnen zorgen en hun algehele welzijn kunnen verbeteren.


Het idee achter toegepaste meditatie is om meditatie en mindfulness in te zetten als praktische hulpmiddelen om specifieke doelen te bereiken in het dagelijks leven. Dit benadrukt de veelzijdigheid van meditatie als een instrument dat kan worden aangepast aan verschillende behoeften en omstandigheden.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable