compassie

Wat is (Zelf) compassie?

(Zelf)compassie is het vermogen om vriendelijkheid, begrip en mededogen te tonen voor jezelf en anderen in tijden van pijn, lijden, onvolmaaktheid of fouten. Het omvat het cultiveren van een liefdevolle en accepterende houding ten opzichte van jezelf, waarin je jezelf behandelt zoals je een goede vriend zou behandelen.


Compassie gaat verder dan zelfwaardering of zelfzorg. Het is de bereidheid om jezelf te omarmen, inclusief je gebreken, falen en menselijke tekortkomingen, met begrip en vriendelijkheid. Het betekent dat je jezelf niet veroordeelt voor fouten of tekortkomingen, maar in plaats daarvan compassievol reageert en jezelf de ruimte geeft om te groeien en te leren.


(Zelf)compassie omvat ook het vermogen om mededogen te tonen voor anderen. Het gaat om het begrijpen en erkennen van de pijn en moeilijkheden van anderen en het tonen van empathie en zorgzaamheid. Het betekent dat je niet oordeelt of kritiek geeft, maar in plaats daarvan probeert te begrijpen en te ondersteunen.


(Zelf)compassie heeft vele voordelen voor het welzijn en de mentale gezondheid. Het kan helpen om stress te verminderen, zelfkritiek te verminderen, veerkracht op te bouwen, relaties te verbeteren en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Door compassievol te zijn, kunnen we ook meer begrip en empathie tonen voor anderen, waardoor de verbinding en harmonie in onze relaties worden versterkt.


Het cultiveren van (zelf)compassie kan worden gedaan door middel van verschillende praktijken, zoals meditatie, mindfulness en zelfcompassie-oefeningen. Dit omvat het bewust richten van vriendelijkheid en mededogen naar jezelf en anderen, het herkennen van gemeenschappelijke menselijke ervaringen van lijden, het ontwikkelen van een innerlijke dialoog van begrip en acceptatie, en het nemen van acties die gebaseerd zijn op zorg en vriendelijkheid.


Het is belangrijk om te onthouden dat (zelf)compassie een vaardigheid is die kan worden ontwikkeld en versterkt met oefening en toewijding. Het vraagt om bewuste keuzes en het cultiveren van een liefdevolle en accepterende houding ten opzichte van jezelf en anderen. Door (zelf)compassie te beoefenen, kunnen we een grotere mate van welzijn, verbinding en liefdevolle aanwezigheid in ons leven ervaren.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?