Wat is angst precies?

Angst is een natuurlijke reactie op een dreiging of gevaarlijke situatie. Het is een normale menselijke emotie die ons waarschuwt en ons voorbereidt op actie wanneer we geconfronteerd worden met potentieel bedreigende of stressvolle omstandigheden. Angst kan echter ook optreden zonder duidelijke reden of buiten proportie zijn ten opzichte van de situatie, wat kan leiden tot aanzienlijk lijden en beperkingen in het dagelijks leven.


Angst wordt gekenmerkt door gevoelens van onrust, zorgen, spanning en angstige gedachten. Het kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals een versnelde hartslag, zweten, beven, kortademigheid, duizeligheid en maagklachten. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder algemene angststoornis (GAS), paniekstoornis, sociale angststoornis, specifieke fobieën en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD).


Hoewel angst in bepaalde situaties nuttig kan zijn en ons kan helpen alert te blijven en gevaar te vermijden, kan overmatige angst ons dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Het kan onze prestaties, relaties, slaap en algehele welzijn belemmeren.


Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van angst, waaronder genetische aanleg, traumatische ervaringen, stressvolle levensgebeurtenissen, disfunctionele denkpatronen en onevenwichtige hersenchemie. Het is belangrijk op te merken dat angststoornissen echte medische aandoeningen zijn en dat professionele hulp vaak nodig is om ze effectief te behandelen.


Naast professionele hulp zijn er ook verschillende zelfzorgstrategieën die kunnen helpen bij het omgaan met angst, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, stressmanagementtechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, het vermijden van cafeïne en het onderhouden van gezonde relaties en sociale ondersteuning.


Het is belangrijk om te begrijpen dat angst een veelvoorkomende uitdaging is waar veel mensen mee te maken krijgen. Het is niet iets om je voor te schamen en er zijn effectieve behandelingen en ondersteuning beschikbaar om mensen te helpen bij het omgaan met angst en een gezonder, evenwichtiger leven te leiden. Als je worstelt met angst, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken en met een zorgverlener te praten over je symptomen en behoeften.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?