mindfulness

Wat zijn de voordelen van Mindfulness?

Waar is mindfulness goed voor? 

Meditatie is een oefening die goed is voor heel veel dingen - het lijkt soms dat er bijna geen deel van het leven is dat meditatie op een bepaalde manier niet verbetert. Als we op zoek zijn naar wat wetenschappelijke ondersteuning voor deze anekdotische ervaringen, vinden we een groot aantal studies beschikbaar. Wat volgt is slechts een klein deel van het overweldigende onderzoek naar de voordelen van mindfulness-meditatie.

Verbeter je focus - Focus is een trainbare vaardigheid en meditatie helpt om te focussen. Je focus is niet alleen beter als je mediteert, maar de hele dag door. Het positieve effect van Mindfulness op de concentratie is bewezen in deze langetermijnstudies, en er is zelfs aangetoond dat het een groot verschil maakt bij beginnende mediteerders na slechts tien dagen.


Verminder uw stress - We hebben allemaal gehoord dat meditatie u kan helpen om te ontspannen en minder gestrest te raken. Het is een bewezen manier om diep te ontspannen. De wetenschap toont aan dat het zelfs zeer stressvolle situaties gemakkelijker te hanteren kan maken. Het verlaagt uw cortisolspiegel - het hormoon dat het meest verantwoordelijk is voor stress. Een meta-analyse van 39 onderzoeken uit 2010 wees uit dat mindfulness een nuttige interventie is voor de behandeling van angst- en stemmingsstoornissen.

Meer empathie.

Verbeter uw empathie - Mindfulness helpt u contact te maken met andere mensen. Eén mindfulness-oefening wordt 'liefhebbende vriendelijkheid' meditatie genoemd, waarin je je concentreert op gevoelens van liefde en mededogen. Experimenten tonen aan dat dit na verloop van tijd uw empathie (gevoel van emotionele verbinding) met andere mensen dramatisch kan vergroten. Medische studenten onder intense stress melden hogere niveaus van empathie wanneer ze mediteren.


Verminder uw emotionele reactiviteit - Hoe lang duurt het om te herstellen van een verontrustende gebeurtenis? Mindfulness kan die tijd meetbaar verkorten en je sneller weer op de been helpen na emotionele omwentelingen.


Vergroot je cognitieve flexibiliteit - Ben je het zat om vast te zitten in dezelfde oude sleur? Van mindfulness is aangetoond dat het "cognitieve flexibiliteit" verhoogt, wat betekent dat je de wereld op een nieuwe manier kunt zien en je anders kunt gedragen dan in het verleden. Het helpt je om vakkundiger op negatieve of stressvolle situaties te reageren.


Vergroot uw geheugen - Hoeveel feiten u tegelijkertijd in uw hoofd kunt houden, wat wetenschappers 'werkgeheugen' noemen, is een cruciaal aspect van effectiviteit bij leren, probleemoplossing en organisatie. Een studie van militairen onder stress toonde aan dat degenen die mindfulness beoefenden, een boost in het werkgeheugen hadden en zich beter voelden dan degenen die dat niet deden. Een ander onderzoek toont aan dat het niet alleen het geheugen verbetert, maar ook de testscores verhoogt. Zelfs het oefenen van mindfulness voor slechts 4 dagen kan het geheugen en andere cognitieve vaardigheden verbeteren.


Maak u minder gevoelig voor pijn - Mindfulness-meditatie verandert uw fysieke hersenstructuur op vele manieren; één is dat het eigenlijk de dikte van je cortex verhoogt, wat je gevoeligheid voor pijn vermindert.


Geef je een beter brein - Mindfulness traint het prefrontale kwabgebied van je hersenen (het wordt eigenlijk groter!), Evenals het verbeteren van andere gebieden die de voordelen bieden van een volledig pakket van gerelateerde functies zoals zelfinzicht, moraliteit, intuïtie, en angstmodulatie.


Uiteraard is mindfulness-meditatie een belangrijk onderdeel van elk lopend welzijnsprogramma. Het geheim van het verkrijgen van de voordelen van mindfulness is eenvoudig: doe het elke dag, bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren meditatie-mentor.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?