neurologie

Neurologie van Mindfulness

De neurologie van Mindfulness

Mindfulness heeft aantoonbare effecten op de hersenen en het zenuwstelsel, en er is veel onderzoek gedaan naar de neurologische effecten ervan. Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:

Veranderingen in de hersenstructuur: Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige beoefening van mindfulness de structuur van de hersenen kan veranderen. Het kan de dikte van de prefrontale cortex vergroten, het gebied dat betrokken is bij aandacht, besluitvorming en emotieregulatie. Bovendien zijn er aanwijzingen dat mindfulness de dichtheid van grijze stof kan vergroten, met name in de gebieden die betrokken zijn bij leren en geheugen.

Vermindering van de amygdala-reactiviteit: De amygdala is het deel van de hersenen dat betrokken is bij de verwerking van angst en stress. Onderzoek suggereert dat mindfulness de reactiviteit van de amygdala kan verminderen, waardoor mensen beter in staat zijn om met stressvolle situaties om te gaan en emotionele reacties te reguleren.

Verbeterde aandacht en concentratie: Mindfulness meditatie traint de aandachtsspier, en onderzoek heeft aangetoond dat het de aandachtsregulatie verbetert. Dit kan worden waargenomen in verhoogde activiteit in de prefrontale cortex en een betere controle over afleidende gedachten.

Veranderingen in de default mode network (DMN): Het DMN is een netwerk van hersengebieden dat actief is wanneer de geest in een ruststand verkeert en zich bezighoudt met zelfreflectie en zorgen. Studies hebben aangetoond dat mindfulness de activiteit en connectiviteit binnen het DMN kan verminderen, waardoor een meer gecentreerde en aanwezige mentale toestand ontstaat.

Verhoogde emotieregulatie: Mindfulness meditatie kan de emotieregulatie verbeteren door de connectiviteit tussen de prefrontale cortex en de amygdala te versterken. Dit kan leiden tot een betere beheersing van negatieve emoties en een groter vermogen om met stressvolle situaties om te gaan.

Het is belangrijk op te merken dat deze neurologische effecten geleidelijk optreden na langdurige beoefening van mindfulness. Net als bij elke vorm van training vereist het tijd en consistentie om blijvende veranderingen in de hersenen te bewerkstelligen. Het regelmatig beoefenen van mindfulness-meditatie kan echter een positieve invloed hebben op de structuur en functie van de hersenen, waardoor men beter in staat is om met stress om te gaan, de aandacht te richten en emotioneel welzijn te bevorderen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable