geschiedenis

Wat is de geschiedenis van Mindfulness?

Wat is de geschiedenis van Mindfulness

De oorsprong van mindfulness kan worden teruggevoerd op eeuwenoude tradities en filosofieën, met name in Azië. Hier is een beknopte geschiedenis van de ontwikkeling en verspreiding van mindfulness:

  1. Oorsprong in het boeddhisme: Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme, waar het een belangrijk onderdeel is van de meditatieve praktijk. De Boeddha introduceerde mindfulness als een essentiële methode om bewustzijn en inzicht te ontwikkelen en het lijden te verminderen. In de boeddhistische traditie wordt mindfulness beoefend als onderdeel van de Vipassana-meditatie, waarbij men aandacht schenkt aan de ervaring van het huidige moment.
  2. Verspreiding naar andere Aziatische tradities: Naast het boeddhisme verspreidde mindfulness zich naar andere Aziatische filosofieën en spirituele tradities, zoals het hindoeïsme, het taoïsme en het zenboeddhisme. Elk van deze tradities heeft zijn eigen benadering en beoefening van mindfulness, maar de kernprincipes van aandacht en bewustzijn blijven centraal staan.
  3. Moderne heropleving: In de 20e eeuw begon mindfulness aan populariteit te winnen buiten de traditionele religieuze en spirituele context. In het bijzonder speelde Jon Kabat-Zinn, een Amerikaanse moleculair bioloog, een cruciale rol bij het ontwikkelen en populariseren van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). MBSR is een programma dat mindfulness integreert in een seculiere context en wordt gebruikt om stress, pijn en andere gezondheidsproblemen te behandelen.
  4. Wetenschappelijk onderzoek: Sinds de jaren 70 heeft wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness aanzienlijk bijgedragen aan de erkenning en acceptatie ervan in westerse samenlevingen. Talrijke studies hebben de positieve effecten van mindfulness aangetoond op gebieden zoals stressvermindering, emotionele regulatie, aandacht en welzijn. Dit heeft geleid tot een groeiende belangstelling voor mindfulness in de psychologie en de gezondheidszorg.
  5. Integratie in de samenleving: In de afgelopen decennia is mindfulness steeds meer geïntegreerd in diverse gebieden van het dagelijks leven. Het wordt nu toegepast in verschillende sectoren, waaronder de geestelijke gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven en sport. Mindfulness-trainingen, workshops en programma's worden wereldwijd aangeboden om individuen te helpen meer bewustzijn, veerkracht en welzijn te ontwikkelen.

Tegenwoordig wordt mindfulness beschouwd als een waardevol hulpmiddel voor persoonlijke groei, stressmanagement en emotioneel welzijn. Het heeft zijn wortels in eeuwenoude wijsheidstradities, maar heeft zich aangepast aan de behoeften van moderne samenlevingen en wordt erkend als een waardevolle benadering om met de uitdagingen van het hedendaagse leven om te gaan. 

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?