meditate

Wat zijn de belangrijkste begrippen uit de mindfulness beoefening?

Mindfulness-trainingen zijn gebaseerd op verschillende belangrijke begrippen en principes. Hier zijn enkele van de belangrijkste begrippen uit mindfulness-trainingen:


1. Aandacht: Aandacht is het centrale concept in mindfulness. Het verwijst naar het bewust richten van je aandacht op het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om het observeren van je gedachten, gevoelens en fysieke sensaties zonder er direct op te reageren.


2. Bewustwording: Bewustwording houdt in dat je je bewust bent van je ervaringen op het moment dat ze zich voordoen. Dit omvat zowel interne ervaringen (zoals gedachten en emoties) als externe ervaringen (zoals geluiden en visuele prikkels). Het doel is om bewustzijn te ontwikkelen zonder je te laten meeslepen door automatische reacties.


3. Acceptatie: Acceptatie betekent dat je je ervaringen volledig erkent en accepteert, zonder te proberen ze te veranderen of te vermijden. Dit omvat het accepteren van zowel positieve als negatieve ervaringen zonder te oordelen.


4. Niet-oordelen: Niet-oordelen verwijst naar het vermogen om je ervaringen te observeren zonder ze als goed of slecht te bestempelen. Het gaat erom jezelf toe te staan de ervaringen te laten zijn zoals ze zijn, zonder jezelf te veroordelen of te streven naar een bepaalde uitkomst.


5. Geduld: Geduld houdt in dat je bereid bent om de dingen te laten gebeuren in hun eigen tempo, zonder te haasten of ongeduldig te worden. Dit geldt zowel voor externe omstandigheden als voor interne processen, zoals het ontwikkelen van mindfulness-vaardigheden.


6. Loslaten: Loslaten betekent het laten gaan van gehechtheid aan bepaalde uitkomsten of verwachtingen. Het gaat om het accepteren van de onzekerheid van het leven en het niet vasthouden aan controle over dingen die buiten je macht liggen.


7. Zelfcompassie: Zelfcompassie houdt in dat je vriendelijk en medelevend bent naar jezelf toe. Het omvat het cultiveren van begrip, acceptatie en zorgzaamheid voor jezelf, vooral in moeilijke tijden.


Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste begrippen uit mindfulness-trainingen. Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om meer bewustzijn, acceptatie en welzijn in je leven te brengen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?