Mindfulness en verlies.

Mindfulness kan een waardevolle benadering zijn om mensen te helpen omgaan met verlies en rouw. Verlies kan verschillende vormen aannemen, zoals het verlies van een dierbare, een baan, een relatie, gezondheid of zelfs een bepaalde levensfase. Hier zijn enkele manieren waarop mindfulness kan helpen bij het omgaan met verlies:


1. **Erkenning van emoties:** Mindfulness moedigt aan om je bewust te worden van en te erkennen wat je voelt zonder te oordelen. Dit kan helpen bij het omgaan met de brede waaier van emoties die gepaard gaan met verlies, zoals verdriet, boosheid, verwarring en zelfs opluchting.


2. **Leven in het heden:** Verlies kan vaak leiden tot overweldigende gedachten en zorgen over het verleden en de toekomst. Mindfulness helpt je te focussen op het huidige moment, waardoor je kunt voorkomen dat je wordt overspoeld door negatieve gedachten en wat-als-scenario's.


3. **Zelfzorg:** Verlies kan fysieke en emotionele stress veroorzaken. Mindfulness bevordert zelfzorg door je te helpen luisteren naar de behoeften van je lichaam en geest. Dit kan betekenen dat je goed voor jezelf zorgt door gezonde voeding, beweging en rust.


4. **Zelfcompassie:** Mindfulness cultiveert zelfcompassie door vriendelijk en begripvol te zijn voor jezelf. Dit is vooral belangrijk in tijden van verlies, omdat je jezelf soms de schuld kunt geven of kunt worstelen met negatieve gedachten over jezelf. Zelfcompassie helpt deze patronen te doorbreken.


5. **Loslaten van weerstand:** Mindfulness leert je om te gaan met dingen zoals ze zijn, zonder te proberen ze te veranderen of te vermijden. Dit kan je helpen om de realiteit van het verlies te accepteren en het proces van aanpassing te vergemakkelijken.


6. **Versterken van veerkracht:** Door mindfulness te beoefenen, ontwikkel je veerkracht en flexibiliteit in het omgaan met uitdagende situaties. Dit kan je helpen om je aan te passen aan het verlies en langzaam je draai te vinden in het leven zonder de aanwezigheid van datgene wat verloren is.


Het is belangrijk op te merken dat rouw een uniek en persoonlijk proces is, en wat voor de ene persoon werkt, kan anders zijn voor een andere persoon. Als je te maken hebt met verlies en overweldigd wordt door je emoties, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of counselor die gespecialiseerd is in rouwverwerking en mindfulness.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?