Wat is Mindful Yoga?

Mindful yoga is een vorm van yoga die de principes van mindfulness integreert in de beoefening van yoga. Het combineert de fysieke houdingen (asana's) van yoga met de aandachtige aanwezigheid en bewustwording van het huidige moment die kenmerkend zijn voor mindfulness.


Bij mindful yoga wordt de nadruk gelegd op het bewust worden van je ademhaling, lichaamssensaties, gedachten en emoties terwijl je verschillende yogahoudingen aanneemt. Het doel is om een diepere verbinding te maken met je lichaam en geest, en om bewust te zijn van de sensaties en ervaringen die zich voordoen tijdens de yoga-oefeningen.

In plaats van zich alleen te richten op het behalen van fysieke doelen, zoals flexibiliteit of kracht, richt mindful yoga zich op het cultiveren van innerlijke rust, bewustzijn en acceptatie. Het helpt je om in het moment aanwezig te zijn, afleidingen los te laten en te luisteren naar de behoeften van je lichaam.

Tijdens een mindful yoga-sessie kunnen meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken ook worden geïntegreerd. Deze elementen helpen bij het vergroten van de aandacht, het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van kalmte en welzijn.

Mindful yoga kan verschillende voordelen bieden, zoals het verminderen van stress, het verbeteren van de flexibiliteit en kracht, het bevorderen van lichaamsbewustzijn en het vergroten van de mentale helderheid. Het kan ook helpen om de verbinding tussen lichaam en geest te versterken en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Het beoefenen van mindful yoga kan individueel worden gedaan, met behulp van online bronnen of video's, of in groepslessen onder begeleiding van een ervaren yogadocent. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren, grenzen te respecteren en elke vorm van yoga aan te passen aan je eigen behoeften en mogelijkheden.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable