Milton model

Er zijn mensen die een meester zijn in het vertellen van verhalen. Je blijft naar ze luisteren. Ze gebruiken ‘vage’ taal, waardoor je in staat bent om de opgeroepen beelden en ervaringen op je eigen manier in te vullen. Dit heet Miltontaal, ook wel de taal van de hypnose genoemd. Dat klinkt heftiger dan het is, want eigenlijk zijn we regelmatig in trance. Denk maar eens aan de situatie dat je verdiept bent in een boek en een aan jou gerichte vraag niet meer hoort, of dat je gebiologeerd naar een film zit te kijken.

Bewust gebruiken

De Miltontaal kan gebruikt worden om meer ‘rapport’ te krijgen met degene met wie je communiceert.

Omdat je gebruik maakt van algemene taal, sluit je gemakkelijk aan bij de ervaring van de ander. Hij wordt zo in staat gesteld om naar eigen antwoorden te zoeken. Hij komt in contact met zijn onbewuste en kan beslissingen nemen op grond van zijn intuïtie.

Hulpbronnen

Je zou het onbewuste kunnen zien als een verzameling van hulpbronnen, creativiteit en wijsheid. Door het gebruik van Miltontaal en door je af te stemmen op de beleving van de ander, krijg je hier toegang toe. Dat is fijn als die ander een ingewikkelde beslissing moet nemen. Intuïtie, het onbewuste, is vele malen intelligenter dan de ratio. Het onbewuste werk heeft wel wat meer tijd nodig dan de ratio.

NLP-practitioner

Als je weet wat Miltontaal is en hoe het werkt, kun je er bewust gebruik van maken. In de NLP- practitioner opleiding ervaar je deze taal zelf en ga je het ook toepassen bij een ander: een reis naar het onderbewustzijn.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable