Ankeren

Als je een bepaald liedje hoort, ben je in gedachten terug op die camping in Frankrijk. Als je groentesoep ruikt, weet je weer dat je moeder die iedere zondagochtend maakte. Dit zijn voorbeelden van positieve ankers die onbewust zijn aangemaakt en in je systeem zitten. Zo heb je ook negatieve ankers: geuren of beelden die meteen een minder aangename associatie oproepen.
Een anker is een heel specifieke trigger die een heel specifieke respons oproept.

Ankers maken ons vrij

Gedurende de dag staan we bloot aan verschillende soorten ankers. Denk hierbij aan de wekker die ’s ochtends een geluid produceert, waardoor je meteen weet dat het tijd is om op te staan. Of aan het rode stoplicht, waarbij je automatisch op de rem gaat staan. Ook dit zijn ankers. Complexe handelingen kosten veel meer tijd en energie als we die niet op de ‘automatische piloot’ kunnen uitvoeren. Als je overal over moet nadenken, wordt het leven een intensief en vermoeiend proces. Ankers maken ons vrij.

Negatieve ankers

We komen als mens vaak in automatische patronen terecht die ons belemmeren. Gelukkig zijn er manieren om daar een positieve associatie en dus ook ander gedrag aan te koppelen. Binnen de NLP-opleiding krijgt de techniek van het ankeren veel aandacht, want het is een krachtige methode om een negatief anker te neutraliseren of om te zetten.

Bewustwording

Het is goed om je bewust te worden wat je allemaal automatisch voelt of doet. Stel je voor dat je in staat bent om je eigen gevoel en gedrag te beïnvloeden. In bepaalde situaties is het fijn om meer zelfvertrouwen of rust te ervaren. Door zelf ankers te plaatsen kun je dit gevoel oproepen.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable