Kerntransformaties

Kerntransformatie proces

1 Een deel kiezen om mee te werken

a Stel vast met welk deel je wilt werken. Kies iets dat je voelt, denkt of doet dat je niet bevalt. Als je de oefening voor het eerst doet, kies dan iets dat weinig tot matig gevoelig ligt. @meta: schrijf dit in een paar woorden op. In deze instructies noemen we dit verder [gedrag, gevoel of reactie x]; daarvoor kun je invullen wat dit deel doet.

b Wanneer, waar en met wie had je dit [gedrag, gevoel of reactie x]? @meta: schrijf het antwoord in een paar woorden op.

Het deel ervaren

c Neem even de tijd om je ogen dicht te doen, je te ontspannen en naar binnen te gaan. Verplaats je in gedachten naar een bepaald voorval waarbij [gedrag, gevoel of reactie x] gebeurde. Verplaats je in deze ervaring, beleef het voorval opnieuw en ga na wat je innerlijke ervaring is. Misschien zie je innerlijke beelden, hoor je geluiden of heb je gevoelens die bij de ze ervaring horen.

d Omdat je niet bewust gekozen hebt voor [gedrag, gevoel of reactie X], lijkt het erop dat een deel van je dat heeft gedaan. Je kunt beginnen te voelen waar dat deel van je 'woont'. Heb je die gevoelens het sterkst in een bepaald deel van je lichaam? Als je een innerlijke stem hoort, waar zit die stem dan? Als je innerlijke beelden ziet, waar zie je ze dan? Nodig het deel vriendelijk uit in je bewustzijn te komen. Als het deel zich in je lichaam bevindt, wil je misschien je hand op de plek leggen waar je het deel het sterkste voelt. Dit kan je helpen het deel te verwelkomen en te erkennen. Het deel in je opnemen en verwelkomen

e Neem dit deel van je in je op en verwelkom het. Al weet je niet wat de  intentie van dit deel is, je kunt het om te beginnen bedanken voor zijn aanwezigheid, want je weet dat het diep van binnen een positieve  intentie heeft.

2 De  intentie/het eerste beoogde resultaat achterhalen

a Vraag het deel van je dat [x doet]: 'Wat wil je met dit gedrag?' Kijk of er een beeld, een stem, een geluid of een gevoel komt dat je vraag beantwoordt. Misschien krijg je het antwoord meteen. Soms moet het deel even zoeken om zijn  intentie te vinden — dat is prima; het is voor het deel een nieuwe ervaring, geef het dus de tijd die het nodig heeft.

b Schrijf het antwoord van het deel op. Dit is je eerste beoogde resultaat. Bedank het deel dat het je dit heeft verteld. Als het beoogde resultaat van het deel je aanstaat, bedank het dan dat het dit resultaat voor je beoogt. Soms lijkt het eerste beoogde resultaat dat bovenkomt niet positief. Maar als je het deel blijft vragen wat het wil, komt er altijd een positieve  intentie naar boven. Het is belangrijk ook negatieve resultaten die bovenkomen erbij te betrekken en te erkennen. De resultaten die ons niet bevallen worden voordat we met het proces klaar zijn getransformeerd.

3 De resultatenketen achterhalen

a Vraag dit deel van je: Als je [beoogd resultaat van de vorige stap] totaal en volledig hebt, wat wil je dan bereiken door dat nog belangrijker is?' Wacht op een reactie. Bedank dit deel dat het dit beoogde resultaat voor je heeft. Schrijf dit beoogde resultaat op.

b Herhaal stap 3a totdat je de kerntoestand bereikt. Elke keer krijg je een nieuw beoogd resultaat en  schrijf je het op. Elke keer datje de vraag stelt gebruik je het laatste beoogde resultaat.

4 De kerntoestand: de innerlijke bron is bereikt

a Als je de kerntoestand bereikt hebt, neem dan de tijd om deze te ervaren en er zoveel mogelijk van te genieten. Ga dan verder met stap 5.

5 De resultatenketen omkeren met de kerntoestand

a Op de een of andere manier hebben onze innerlijke delen het idee dat ze eerst een hele reeks beoogde resultaten moeten afwerken om een kerntoestand van zijn te kunnen ervaren. Helaas werkt dit niet zo goed. Als we op die manier te  werk gaan, levert dat meestal geen ervaring van onze kerntoestand op, want een kerntoestand van zijn is niet iets  dat we door middel van een bepaalde actie kunnen verdienen of krijgen. De manier om een kerntoestand te ervaren is er gewoon in te stappen en erin te blijven.

b Algemeen: Nodig dit deel uit om nu [de kerntoestand] in te stappen en vraag je deel: 'Als je [de kerntoestand] gewoon als  uitgangspunt hebt, als zijnswijze in de wereld, wat verandert er dan doordat je [de kerntoestand] al ter beschikking hebt?'       Wacht even om de verkenner de tijd te geven om van de ervaring te genieten.

c Specifiek: Laat elk van de beoogde resultaten een voor een door de kerntoestand transformeren, te beginnen met het beoogde resultaat voorafgaand aan de kerntoestand. Vraag    het deel: Als je [de kerntoestand] al als zijnswijze ter beschikking hebt, hoe wordt [het beoogde resultaat] daardoor dan getransformeerd of verrijkt?' Pauzeer telkens om de verkennerde tijd te geven om van de ervaring te genieten en deze te integreren.

De transformatie van de oorspronkelijke situatie

d Als je een voor een naar elk van de beoogde resultaten hebt gevraagd, ben je zover om te ontdekken hoe de kerntoestand verandering brengt in de tekortkoming waar je van bent uitgegaan. Vraag het deel: 'Hoe verandert het al hebben van [de kerntoestand] als zijnswijze in de wereld je ervaring [in de   situatie waarin je vroeger X deed]?' Geef het subject de tijd om het verschil te proeven.

6 Het deel volwassen laten worden.

a Ga naar binnen en vraag dit deel: 'Hoe oud ben je?' Kijk wat voor antwoord er opkomt. Als je niet zeker weet of je het juiste antwoord te pakken hebt is dat niet erg. Je kunt je deel uitnodigen onbewust na te gaan hoe oud je was toen het deel  werd gevormd. Schrijf de leeftijd van het deel op.

b Dit deel is meestal veel jonger dan jij. Dat betekent dat het nog niet ten volle kan profiteren van de wijsheid die het gevolg is van alle ervaringen die je hebt gehad in de jaren dat dit deel niet met je meegroeide. Verzoen je met dit deel als dat goed voelt. Sluit het aan je hart in integreer het afgesplitste deel weer.

 

Ontwikkeld door Connirae en Tamara Andreas
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable