Bandler en Grindler, de twee grondleggers van Neuro Linguïstisch Programmeren, vroegen zich af wat succesvolle mensen zo succesvol maakt. Ze ontdekten dat deze personen onbewust werden gestuurd door dezelfde overtuigingen. Deze overtuigingen zijn niet expliciet ‘de waarheid’, maar door erover na te denken geven ze ruimte en flexibiliteit in je gedrag.
Basis NLP Deze overtuigingen, ook wel de vooronderstellingen van NLP genoemd, zijn de bouwstenen van NLP. Ze blijken zeer zinvol en effectief te zijn in de communicatie met jezelf en anderen. Het zijn vaak eyeopeners die je houding op een ontspannen manier kunnen veranderen.
De tien vooronderstellingen
De betekenis van communicatie is het effect, niet de intentie. Je bent verantwoordelijk voor de resultaten van je communicatie.
Falen bestaat niet, alleen feedback. Gebruik vergissingen en fouten om informatie te verkrijgen.
Mensen hebben de beschikking over de bronnen om hun doelen te bereiken. In potentie zijn alle hulpbronnen in jezelf aanwezig om te bereiken wat je wilt.
Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie. Elk gedrag heeft een positieve functie voor degene die het gedrag vertoont.
De wereldkaart is niet het gebied. Wat we zien, horen en voelen is niet de realiteit of de absolute waarheid: het gebied is veel meer.
Lichaam en geest vormen een eenheid. Is ons lichaam prima, dan is onze geest prima en vice versa.
Er bestaat altijd een andere keuze. Als je je waarnemingspunt verandert, levert dat extra informatie en meer keuzemogelijkheden op.
Er zijn geen problemen, alleen kansen waarvan je kunt leren. Je kunt zelf kiezen of je iets als een probleem of als een kans ervaart.
Kracht is het vermogen om de gewenste resultaten te bereiken. Kracht betekent flexibiliteit en opties hebben.
Mensen maken de beste keuzes op dat moment. Je maakt een keuze op basis van de informatie die je op dat moment hebt.
NLP in de dagelijkse praktijk
In de NLP-practitioner wordt op deze vooronderstellingen uitgebreid ingegaan. Denk er eens over na en ervaar dat je ook op een andere manier naar situaties kunt kijken.