Het is fijn als je een gesprek voert en de ander blijkt je helemaal te begrijpen. Bij sommige mensen heb je dat gevoel vaker en dat komt misschien wel door het ‘backtracken’, de gesprekstechniek die hij of zij gebruikt.
Herhaling
Bij backtracken herhaal je de woorden die je gesprekspartner gebruikt. Daarbij let je op sleutelwoorden, de woorden die iemand veel zegt of die opvallen. Je geeft dus zinnen of delen van zinnen terug.
… “Ik heb geen zin in dat project. Op dit moment heb ik weinig tijd en ik heb genoeg andere dingen te doen.”
… “Dus je hebt geen zin in het project, want op dit moment heb je weinig tijd. En je hebt genoeg andere dingen te doen.”
… “Ja, inderdaad!”
Het lijkt geforceerd, maar als je het op een natuurlijke manier gebruikt, vinden mensen het op een onbewust niveau prettig. Je gesprekspartner heeft het gevoel dat jij hem of haar begrijpt en dat jullie op hetzelfde niveau zitten.
Niet invullen
Het is belangrijk dat je de woorden in dezelfde volgorde gebruikt en er niet een eigen interpretatie van maakt, want daardoor zou je de ander juist kwijt kunnen raken. Let ook op dat je geen vraagteken aan het einde van de zin zet. Dit vraagt om bevestiging door de ander en dat is net niet de bedoeling. Het gaat om de verbinding, om het rapport met de ander.
Model of the World
Door te backtracken ben je in staat om je in te leven in het Model of the World van de ander. Er ontstaan minder of geen misverstanden en de ander voelt zich gezien en gehoord.