oefenen

Wat zijn belangrijke meditatieoefeningen?

Meditatieoefeningen zijn een geweldige manier om innerlijke rust, focus en welzijn te bevorderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende meditatieoefeningen die je kunt verkennen:


1. Ademhalingsoefening: Ga in een comfortabele positie zitten of liggen en breng je aandacht naar je ademhaling. Observeer de natuurlijke stroom van je ademhaling zonder het te veranderen. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan vriendelijk je aandacht terug naar je ademhaling.

2. Bodyscan: Begin bij je hoofd en breng langzaam je aandacht naar beneden, scannend door je lichaam. Merk op of er spanningen, sensaties of emoties zijn in elk deel van je lichaam terwijl je voorbijgaat. Sta jezelf toe om bewustzijn en ontspanning te brengen naar eventuele spanningen die je tegenkomt.

3. Visualisatie: Sluit je ogen en stel je een rustige en serene omgeving voor, zoals een strand of een bos. Visualiseer alle details en gebruik al je zintuigen om de omgeving levendig te maken. Neem de tijd om in deze mentale ruimte te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer.

4. Loving-kindness meditatie: Richt je aandacht op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Begin met het sturen van positieve en liefdevolle gedachten naar jezelf, en breid dit vervolgens uit naar dierbaren, neutrale mensen en zelfs naar degenen met wie je moeilijkheden hebt. Wens hen allemaal geluk, vrede en welzijn.

5. Mantra meditatie: Kies een mantra, een kort woord of zin met een positieve betekenis, zoals "vrede", "liefde" of "ik ben kalm". Herhaal de mantra in stilte of hardop en laat het je focuspunt zijn. Als je gedachten afdwalen, breng je eenvoudig je aandacht terug naar de mantra.

6. Mindfulness van de zintuigen: Breng je aandacht naar je zintuigen. Merk de geluiden om je heen op, voel de sensaties van je lichaam, observeer geuren en proefsmaken in je mond. Wees volledig aanwezig in het moment en observeer zonder oordeel.

7. Wandelen in aandacht: Ga langzaam wandelen en breng je aandacht naar de sensaties in je voeten terwijl ze de grond raken. Merk op hoe je lichaam beweegt terwijl je loopt, observeer de omgeving om je heen en breng je aandacht steeds opnieuw terug naar het huidige moment.

In het online gedeelte van onze Mindful Sangha hebben we ongeveer 70 meditatieoefeningen  erzamelend met diverse thema's. voor zowel gevorderden als beginners. 

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?