kinhin

Wat is de kinhin?

Kinhin is een term uit de Zen-boeddhistische traditie die verwijst naar de loopmeditatie. Het is een aanvulling op zitmeditatie (zazen) en wordt vaak beoefend als een onderdeel van een meditatiesessie.


Tijdens kinhin wordt meditatie in beweging beoefend. Het is een langzame, bewuste en rituele loop waarbij de aandacht wordt gericht op elke stap en ademhaling. In plaats van stil te zitten, staan mediteerders op en lopen ze langzaam en geconcentreerd in een cirkelvormig pad. Meestal wordt kinhin gedaan in een groep, waarbij de deelnemers in een rij achter elkaar lopen.


De praktijk van kinhin heeft meerdere doelen. Het helpt bij het bevorderen van bewustzijn en het versterken van de concentratie, vergelijkbaar met zitmeditatie. Het biedt ook een fysieke activiteit om de stijfheid in het lichaam te verminderen na langdurig zitten. Daarnaast helpt kinhin bij het integreren van mindfulness in alledaagse activiteiten door het bewustzijn te vergroten tijdens het lopen.


Tijdens kinhin wordt vaak een specifiek looppatroon gevolgd, zoals het lopen van de ene kant van de kamer naar de andere. De aandacht wordt gericht op het voelen van de voeten die de grond raken, het bewust zijn van het lichaamsgewicht dat van het ene been naar het andere verplaatst wordt, en het in harmonie ademen met de beweging.


Kinhin kan een waardevolle afwisseling zijn tussen perioden van zitmeditatie en kan helpen om het bewustzijn te versterken, de geest te kalmeren en een diepere staat van meditatie te bereiken.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?