vlinder

Is mindfulness zweverig?

Mindfulness wordt soms onterecht geassocieerd met zweverigheid, maar in werkelijkheid is het een praktische en wetenschappelijk onderbouwde benadering van het cultiveren van aandacht en bewustzijn. Hier zijn een paar redenen waarom mindfulness niet zweverig is:


1. Wetenschappelijke basis: Mindfulness is uitgebreid bestudeerd in het kader van de moderne wetenschap, met name in de psychologie en de neurowetenschappen. Talrijke studies hebben de effecten van mindfulness op de geestelijke gezondheid, het welzijn en de cognitieve functies aangetoond. De wetenschappelijke basis van mindfulness onderscheidt het van zweverige concepten die vaak gebaseerd zijn op onbewezen claims.


2. Praktische toepassing: Mindfulness is geen abstract of mysterieus concept, maar eerder een praktische vaardigheid die kan worden beoefend en geïntegreerd in het dagelijks leven. Het gaat om het bewust aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel. Dit kan worden toegepast op dagelijkse activiteiten zoals eten, wandelen, werken en communiceren. Het richt zich op het versterken van de focus, het verminderen van stress en het bevorderen van welzijn.


3. Non-religieuze oorsprong: Hoewel mindfulness historisch gezien geworteld is in boeddhistische tradities, is de hedendaagse beoefening van mindfulness ontdaan van religieuze of spirituele aspecten. Het is een seculiere benadering geworden die voor iedereen toegankelijk is, ongeacht religieuze overtuigingen.


4. Pragmatische benadering: Mindfulness richt zich op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en attitudes die nuttig zijn in het dagelijks leven. Het benadrukt aandacht, acceptatie, vriendelijkheid en compassie. Deze kwaliteiten kunnen bijdragen aan een betere emotionele regulatie, stressvermindering en verbetering van relaties.


5. Geteste resultaten: Mensen die regelmatig mindfulness beoefenen, ervaren vaak tastbare voordelen in hun mentale en emotionele welzijn. Dit wordt ondersteund door talrijke getuigenissen van individuen en de groeiende acceptatie en integratie van mindfulness in verschillende professionele en klinische omgevingen.


Kortom, mindfulness is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, heeft praktische toepassingen, is seculier van aard, benadrukt pragmatische vaardigheden en is gebaseerd op tastbare resultaten. Dit alles maakt mindfulness een tastbare en waardevolle benadering die niet zweverig is.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?