open focus

De open focus theorie

De term "Open Focus" verwijst naar een concept en benadering ontwikkeld door Dr. Les Fehmi, een biofeedback-onderzoeker en psycholoog. De Open Focus-theorie stelt dat onze gebruikelijke staat van gerichte, nauwe aandacht beperkend kan zijn en tot stress en andere problemen kan leiden. In plaats daarvan moedigt Open Focus aan om de aandacht bewust te verbreden en te ontspannen.

De Open Focus-theorie stelt dat we de neiging hebben om onze aandacht te richten op specifieke objecten, gedachten of lichaamsdelen. Dit kan leiden tot spanning, angst en verminderde prestaties. Open Focus stelt voor om de aandacht naar het geheel te verschuiven, in plaats van op een specifiek punt te blijven gericht.

Bij Open Focus gaat het erom de aandacht te verbreden en flexibel te maken, waarbij je je bewust wordt van de ruimte om je heen, de fysieke sensaties in je lichaam en de gedachten en emoties die opkomen, zonder je er volledig op te concentreren. Het doel is om een ontspannen staat van alertheid te bereiken, waarin je openstaat voor alle ervaringen zonder erin verstrikt te raken.

Open Focus-oefeningen kunnen onder meer het verkennen van de ruimte om je heen, het bewust worden van de ademhaling en het cultiveren van een ontspannen en open houding omvatten. Door regelmatig te oefenen, kun je leren om je aandacht bewust te verschuiven en een staat van open focus te ervaren.

Het concept van Open Focus is gerelateerd aan mindfulness, maar er zijn ook enkele verschillen. Terwijl mindfulness zich richt op het bewustzijn van het huidige moment en het accepteren van ervaringen zonder oordeel, benadrukt Open Focus meer de verbreding en ontspanning van de aandacht.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?