Wat is Rapport?

Soms klikt het meteen met iemand. Dan kun je heel makkelijk contact leggen en een goed gesprek voeren. Je zit op dezelfde golflengte. Communicatie kost niet veel moeite en er is een wederzijds gevoel van respect. In NLP-termen heet dit ‘rapport’ (op z’n Frans uitgesproken, dus zonder de t). Jammer dat dit niet met iedereen zo vanzelfsprekend gaat. Soms is het echt zoeken naar een manier om goed in contact te komen met de ander.

 

Veiligheid en vertrouwen bij elkaar voelen

Een NLP-er is zich ervan bewust dat hij dit kan sturen. Hij weet hoe hij op een onopvallende manier rapport kan maken, waardoor de ander zich meteen op zijn gemak voelt. En dan wordt communiceren opeens veel makkelijker.

 

Subtiel maar effectief

Rapport opbouwen kan op verschillende manieren. Allereerst geef je de ander aandacht door hem te observeren en naar hem te luisteren. Vervolgens neem je onopvallend dezelfde houding aan als je gesprekspartner of gebruik je in het gesprek dezelfde soort woorden als de ander. Die krijgt dan het gevoel dat hij wordt gehoord, dat er afstemming is. Het gesprek verloopt zo voor beide partijen veel prettiger.

 

NLP-gereedschap

In de opleiding NLP-practitioner leer je hoe belangrijk het is om rapport te creëren. Je begrijpt waarom het in sommige situaties steeds mis gaat en wat je kunt doen om dit te veranderen. Je leert te kijken naar de ander en je wordt je bewust van de mogelijkheden om écht contact te leggen. Rapport is de stevigste basis voor succesvolle communicatie.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?