Visual Squash

Visual Squash

Herken je dit? Je hebt een gewoonte waar je vanaf wilt. Maar op de een of andere manier lukt het je niet en eigenlijk weet je ook niet waarom. Bijvoorbeeld: je bent je ervan bewust dat het handig is om bij thuiskomst je jas aan de kapstok te hangen. Maar tot ergernis van je partner gooi je ‘m steeds weer op de eerste stoel die je tegenkomt. De ‘Visual Squash’ is een NLP-techniek die je helpt om dit gedrag te veranderen.

 

De oefening

Je maakt een voorstelling van de situatie vlak voor het moment dat je het ongewenste gedrag vertoont. Daarna probeer je jezelf voor te stellen wat je doet in de gewenste situatie. Tijdens de oefening word je geholpen om het laatste beeld over het eerste beeld te projecteren, waardoor het negatieve gedrag vager wordt. Doordat je het gewenste beeld scherp op je netvlies krijgt, sta je daarvoor open. In het bovengenoemde voorbeeld hang je je jas in het vervolg als vanzelfsprekend aan de kapstok.

 

Positief beeld

Na het doen van de visual squash ben je in staat om anders naar jezelf te kijken. Het beeld van negatief gedrag wordt vager en vervangen door een positief beeld. Hiermee creëer je gewenst gedrag. Het is een simpele oefening met een snel en doeltreffend effect.

 

Toepassingen
De oefening is goed te gebruiken bij incongruent gedrag: je wilt het één, maar doet het ander. Ook bij interne conflicten is het goed in te zetten. Denk hierbij aan situaties waarin je met jezelf in discussie bent. Tijdens de NLP-practitioner is het een luchtige oefening met verbazingwekkend goede resultaten.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable