Drie perceptuele positie

Je kunt de wereld om je heen vanuit diverse percepties (invalshoeken) bekijken. Als je dit bewust doet, kun je nagaan hoe de ander de situatie heeft ervaren of hoe een buitenstaander er tegenaan kijkt. Hierdoor is het mogelijk om de ander beter te begrijpen, waardoor je keuzemogelijkheden creëert.

 

Drie waarneemposities
  • De eerste positie:
    Je ziet de wereld door je eigen ogen, je hoort de geluiden door je eigen oren en je ervaart je eigen gevoelens
  • De tweede positie:
    Je ziet, hoort en voelt wat de ander waarneemt. Je verplaatst je als het ware in de ander.
  • De derde positie:
    Je ziet zowel jezelf als de ander. Als een observator kijk en luister je naar de totale omgeving, inclusief jezelf en de ander.

 

Informatie

In een situatie, waarbij je jezelf achteraf afvraagt wat er nou precies is gebeurd, is het de moeite waard om een andere waarneempositie in te nemen. Hierdoor krijg je meer en betere informatie. Tegelijkertijd krijg je ook meer begrip voor de ander, waardoor je in staat bent om hem of haar op een andere manier te benaderen.

 

Voorkeur
Iedereen heeft een voorkeurspositie. De volgende vragen zijn aanwijzingen voor de waarneempositie die jouw voorkeur heeft: Kom je makkelijk voor jezelf op? Stel je regelmatig de wensen en gevoelens van anderen boven die van jezelf? Beschouw je jezelf als rationeel en onpartijdig?
Binnen de NLP-opleiding leer je om van waarneempositie te wisselen, waardoor je meer keus hebt en flexibeler wordt in je gedrag.
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?