De logische niveaus van impact

Vaak ben je je niet bewust van je gedrag. Je reageert op omstandigheden, op mensen om je heen en je gebruikt je capaciteiten. Ook wordt je gedrag vaak bepaald door overtuigingen die je hebt. Het model van de logische niveaus kan inzicht geven wat invloed heeft op jouw manier van denken en doen.

 

Zes niveaus

Het model omvat zes niveaus:
 • Missie – Wat is mijn toegevoegde waarde?
 • Identiteit – Wie ben ik?
 • Overtuigingen – Wat geloof ik?
 • Vaardigheden – Wat kan ik?
 • Gedrag – Wat doe ik?
 • Omgeving – Waar ben ik?

 •  

  Een verandering op een hoger niveau (met een lager cijfer) heeft altijd veranderingen op de lagere niveaus tot gevolg. Andersom is dit niet altijd het geval.

  Stel dat je meer vaardigheden leert, dan ga je vanzelfsprekend ander gedrag vertonen. Daardoor zullen mensen anders op je gaan reageren en verandert dus je omgeving.

   

  Belemmeringen analyseren en oplossen

  Het model van de logische niveaus biedt een praktisch hulpmiddel om erachter te komen op welk niveau de basis van een probleem ligt. Voelt de omgeving niet goed? Wat was dan je gedrag? Is nieuw gedrag nodig? Welke vaardigheden zou je dan misschien moeten leren? Zo kun je doorgaan tot je op het niveau bent waar de eigenlijke belemmering zich afspeelt. Als je weet wat je belemmert, begrijp je wat er speelt en kun je besluiten om er anders naar te kijken of om er op een andere manier mee om te gaan.

   

  Straatje lopen

  De oefening ‘straatje lopen’ is een NLP-oefening die is gebaseerd op het model van de logische niveaus en wordt graag gebruikt om zaken helder te krijgen. In de NLP Practitioner komen het model en de oefening uitgebreid aan de orde.

   
Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?