Hoe stimuleer je de nervus vagus?

De nervus vagus kan op verschillende manieren worden gestimuleerd, zowel door natuurlijke activiteiten als door medische interventies. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden om de nervus vagus te stimuleren:


1. Ademhalingstechnieken: Diepe, langzame ademhaling, met name het verlengen van de uitademing, kan de nervus vagus stimuleren. Dit activeert het parasympathische zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Een populaire techniek is de "4-7-8" ademhaling, waarbij je 4 seconden inademt, 7 seconden je adem inhoudt en 8 seconden langzaam uitademt.


2. Koude blootstelling: Blootstelling aan koude, zoals koud water of koude douches, kan de nervus vagus activeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door regelmatig koud water over je gezicht te spetteren of door koude kompressen op de nek te leggen.


3. Zingen en hummen: Zingen, hummen of andere vormen van vocale oefeningen kunnen de nervus vagus stimuleren. Het gebruik van je stem activeert de zenuw en kan een kalmerend effect hebben.


4. Diepe ontspanningstechnieken: Activiteiten zoals meditatie, yoga, tai chi en biofeedback kunnen de activiteit van de nervus vagus verhogen. Deze technieken bevorderen ontspanning en verminderen stress, waardoor de vagale tonus wordt verhoogd.


5. Vagus nerve stimulatie (VNS): Dit is een medische procedure waarbij een apparaatje chirurgisch in het lichaam wordt geplaatst om de nervus vagus elektrisch te stimuleren. Het apparaatje geeft regelmatig kleine elektrische pulsen af aan de zenuw. VNS wordt vaak gebruikt als behandeling voor epilepsie en kan ook worden toegepast bij de behandeling van depressie.


Het is belangrijk op te merken dat de stimulatie van de nervus vagus medisch advies vereist, met name voor VNS. Raadpleeg altijd een arts voordat je een van deze technieken probeert, vooral als je een onderliggende medische aandoening hebt.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?