coaching

Wat is de metta meditatie?

Metta-meditatie, ook wel liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie genoemd, is een vorm van meditatie die gericht is op het cultiveren van liefdevolle vriendelijkheid, compassie en welwillendheid naar jezelf en anderen. Het is een beoefening die afkomstig is uit de boeddhistische traditie, met name uit de Theravada-traditie.


Bij metta-meditatie richt je je op het ontwikkelen van positieve gevoelens van liefde en vriendelijkheid. Dit wordt gedaan door middel van herhaalde intenties en affirmaties die gericht zijn op het welzijn en geluk van jezelf, geliefden, neutrale personen en zelfs moeilijke personen. Het doel is om onvoorwaardelijke liefde en mededogen te cultiveren, zonder onderscheid te maken tussen wie wel of niet 'verdient' om gelukkig te zijn.


De beoefening van metta-meditatie kan verschillende stappen volgen, zoals:


1. Beginnen met jezelf: Je stuurt positieve en liefdevolle intenties naar jezelf. Bijvoorbeeld: "Moge ik gelukkig zijn. Moge ik gezond zijn. Moge ik vrede en veiligheid ervaren."


2. Geliefden: Je richt je vervolgens op dierbare mensen in je leven, zoals familieleden, vrienden of mentors. Je stuurt dezelfde positieve intenties naar hen, wensend dat ze gelukkig en gezond zijn.


3. Neutrale personen: Je breidt je liefdevolle vriendelijkheid uit naar mensen die je niet goed kent, zoals buren, collega's of vreemden. Je wenst hen welzijn en vreugde toe.


4. Moeilijke personen: In deze fase probeer je liefdevolle vriendelijkheid te sturen naar mensen met wie je moeilijkheden hebt, ruzie hebt of negatieve gevoelens koestert. Dit kan een uitdaging zijn, maar het helpt om compassie en vergeving te cultiveren.


5. Alle wezens: Uiteindelijk breid je je liefdevolle vriendelijkheid uit naar alle levende wezens, inclusief mensen, dieren en zelfs de hele wereld. Je wenst iedereen welzijn, geluk en vrijheid van lijden toe.


Metta-meditatie helpt bij het ontwikkelen van compassie, het verminderen van negativiteit en het bevorderen van een gevoel van verbondenheid met anderen. Het kan de kwaliteit van relaties verbeteren en een positieve invloed hebben op jezelf en de mensen om je heen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?