Wat is het verschil tussen mediteren en mindfulness?

Meditatie en mindfulness zijn gerelateerde concepten die vaak samen worden gebruikt, maar ze hebben toch hun eigen betekenissen en toepassingen. Hier is een overzicht van het verschil tussen mediteren en mindfulness:


Meditatie:

Meditatie is een bredere term die verwijst naar een bewuste oefening waarbij je je aandacht richt op een specifiek object, gedachte, gevoel of ademhaling. Het doel van meditatie kan variëren, maar het omvat over het algemeen het cultiveren van concentratie, bewustzijn en innerlijke rust. Er zijn verschillende vormen van meditatie, zoals mindfulness-meditatie, ademhalingsmeditatie, liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, transcendentale meditatie en meer. Meditatie kan een gestructureerde praktijk zijn met specifieke technieken en doelen.


Mindfulness:

Mindfulness is een specifieke vorm van meditatie en een bredere benadering van bewustzijn in het dagelijks leven. Het houdt in dat je met volledige aandacht en zonder oordeel in het huidige moment aanwezig bent. Mindfulness gaat over bewust zijn van je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en omgeving, zonder je erin te verliezen of erover te oordelen. Het kan zowel een meditatieve praktijk zijn als een levenshouding die je helpt om meer bewust en responsief te zijn in plaats van reactief.


Kortom:

- Meditatie is een bredere term die verwijst naar verschillende technieken en praktijken om aandacht en bewustzijn te cultiveren.

- Mindfulness is een specifieke vorm van meditatie die zich richt op het bewust zijn van het huidige moment zonder oordeel, en het kan ook een bredere manier van leven worden genoemd waarin je bewust en attent blijft in alles wat je doet.


Het is belangrijk op te merken dat mindfulness vaak wordt beoefend door meditatie, maar het kan ook worden toegepast in dagelijkse activiteiten zonder een formele meditatiezitting. Beide concepten kunnen waardevol zijn om innerlijke rust, zelfbewustzijn en emotionele veerkracht te ontwikkelen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable