Wat is het verschil tussen emoties en gevoelens?

Het onderscheid tussen emoties en gevoelens kan soms verwarrend zijn omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Over het algemeen wordt er echter een onderscheid gemaakt tussen beide op basis van de volgende aspecten:


1. Fysiologische versus mentale reacties: Emoties worden vaak geassocieerd met fysiologische reacties in het lichaam, zoals veranderingen in hartslag, ademhaling, spierspanning en hormonale activiteit. Ze hebben een sterke biologische component en worden vaak beschouwd als instinctieve reacties op bepaalde prikkels of situaties. Gevoelens daarentegen hebben meer te maken met de mentale en subjectieve aspecten en appreciaties van emoties. Ze verwijzen naar de bewuste ervaring of interpretatie van de emotionele reacties die plaatsvinden. Gevoelens zijn persoonlijke interpretaties van emoties en kunnen variëren tussen individuen.

2. Duur en intensiteit: Emoties worden over het algemeen beschouwd als kortdurende, intense reacties op specifieke gebeurtenissen of stimuli. Ze kunnen plotseling opkomen en snel weer verdwijnen. Gevoelens hebben daarentegen de neiging om langer aan te houden en zijn over het algemeen minder intens dan de initiële emotionele reactie. Gevoelens kunnen zich ontwikkelen naarmate we de emotionele reactie evalueren en interpreteren.

3. Oorsprong en context: Emoties worden vaak gezien als meer basale en universele reacties op bepaalde situaties, zoals vreugde, angst, boosheid of verdriet. Ze worden geassocieerd met evolutionaire mechanismen en zijn vergelijkbaar bij mensen over verschillende culturen. Gevoelens zijn daarentegen subjectiever en worden gevormd door onze persoonlijke ervaringen, overtuigingen, sociale context en culturele invloeden. Gevoelens kunnen worden beïnvloed door individuele interpretaties en betekenissen die we aan bepaalde situaties hechten.

Het is belangrijk op te merken dat er geen strikte scheiding is tussen emoties en gevoelens, en de termen worden vaak door elkaar gebruikt in alledaagse taal. Het begrijpen van zowel de fysiologische reacties als de subjectieve ervaringen kan echter helpen bij het beter begrijpen en beheersen van onze emotionele reacties.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable