Waarden in beweging

Waarden in beweging.

Waardenwerk zonder concretisering  is een leuke mind-game, maar uiterst wankel en onbetrouwbaar. Je kunt dagen, maanden misschien wel jaren bezig zijn met denken over wat je belangrijk vindt en het reflecteren over wat goed voelt, waar je blij van wordt. Als er geen gedrag op volgt, als je niet in beweging komt zul je verdwalen in een labyrint van verbale constructen over criteria, behoeftes en gevoelens.

Er is een mooi wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Gedragsactivatie en Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) bij de behandeling van depressies. De behandelingen zijn even effectief! De vraag is of dat eindeloos blijven peuteren aan onze binnenwereld wel een werkelijke transformatie op gang brengt.

Soms maken we het ons als NLP-ers wel erg lastig. We proberen controle te krijgen over ons denken (IP) en ons voelen (Is). En daar hebben we een boel tools voor. En tegelijkertijd heeft iedere NLP-er de ervaring dat duurzaam afrekenen met vervelende gedachten en gevoelens vaak niet werkt. Een angst-vrij leven is een illusie (en ook niet wenselijk). Misschien werkt het in een heel specifieke context, maar in andere contexten blijkt jouw binnenwereld weer even weerbarstig.

Ik doe al heel wat jaren aan persoonlijke ontwikkeling, en heb soms het idee dat ik wel afgerekend heb met mijn “hooks”. En dan … op stressvolle momenten of in onbekende en spannende contexten spelen die thema’s opeens weer in volle hevigheid op. Wat ik vooral geleerd heb is dat ik die thema’s niet meer de rol geef die ze ooit hadden. Zij zijn mij niet meer de baas. Ik omarm ze compassievol en probeer eruit te leren wat er te leren valt, moet misschien een beetje bijsturen, en ik ga door op mijn pad.

We hebben veel meer controle over bewegen, handelen en doen. Sta eens op uit je stoel? Je kunt nu de beslissing nemen om op staan, ook al heb je daar geen zin in en heb je de gedachte dat het een flauwe oefening is. We doen zo vaak dingen waar we anders over denken of ons niet goed bij voelen. Als ik alles zou doen wat ik denk, dan moet je me opsluiten. Als ik alleen maar zou doen waar ik een goed gevoel bij heb dan zou ik niet zo vaak meer naar de fitness gaan.

De outcome van NLP interventies zou in mijn ogen moeten zijn het praktisch en concreet vorm geven aan jouw mooiste wereld. En de bereidheid te ontwikkelen om jouw away-from (vermijding) in de ogen te kijken en aan te gaan. Als je wacht tot je je binnenwereld opgeschoond en uitgeklaard hebt voordat je in beweging komt zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen. Het hebben van een fijn of euforisch gevoel na een NLP training of coachings-sessie is niet direct een aanwijzing voor jouw vermogen om een betekenisvol en ecologisch, waardevol leven in te richten. Misschien meer voor een soort Wellness NLP.

Maar hoe geef je dan vorm aan jouw mooiste wereld?  Door te doen, door in beweging te komen. De feedback op te vangen van je handelen, soms bereid zijn de pijn te verdragen, verantwoordelijkheid te nemen om die pijn  te kunnen herkaderen naar leren. Bijsturen en weer bewegen. Op die manier creëer  je een waardevol leven, welke waarde-woorden je daar ook aan geeft.

Ik hoor Robert Dilts nog zeggen: Ready, Fire, Aim! Doen en bijsturen. Laat het eindeloos peuteren aan de binnenwereld over aan de verdwaalde hobbyisten, ga naar buiten, dans, beweeg. De wereld heeft behoefte aan jou! En zet NLP in om jouw wereld zo mooi mogelijk te maken.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, mindfulness, Hoorn
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach, hoorn, Noordholland, coach van Hoorn

Exclusieve Mindfulness Plus © in Hoorn

Leef met aandacht, rust en focus

Welke bewust-Zijnsgerichte coachings-methodes gebruik ik? 

Mindful coaching

Met volle aandacht in het hier en nu. 
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

NLP coaching en counseling

Ik maak als masterpractitioner en internationaal NLP trainer gebruik van de uitgebreide toolbox uit Neuro Linguïstisch Programmeren.
caoch, Hoorn, coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Geweldloze communicatie

Maak werk van jouw authentieke gevoelens en behoeftes. en communiceer op een verbindende manier.
coaching en begeleiding, coach, Hoorn

Wandelcoaching en Bosbaden (Shinrin Yoku) 

We maken indien mogelijk en gewenst gebruik van de natuur voor een diepgaande, verstillende en verhelderende ervaring. 

mind, coach, coaching hoorn, coach hoorn, dullemond

ACT (Acceptance and Commitment Training) is de derde generatie coaching

Moderner en meer bij de tijd dan ACT is er niet. Volgens de allerlaatste psychologische inzichten
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach

CFT (Compassion Focussed Therapie) 

Resultaatgericht zijn is prima, maar met behoud van jouw mentale gezondheid. Mildheid en mededogen staan altijd voorop.   
Kees Dullemond Mindable Mindfulness sequiter
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?