Innerlijk toevlucht nemen

Innerlijk toevlucht nemen kunnen we in ons lichaam, ons spraaklichaam, en onze geest.

Toevlucht nemen in ons lichaam doen we door contact op te nemen met de rust in ons lichaam. Diep onder onze actiemodus, onze gejaagdheid ligt een oase van rust. Je kent misschien wel het verhaal van Jon Kabat Zinn, de grondlegger van de Westerse mindfulness, dat de term human-beings nauwelijks meer van toepassing is. Je zou de mens beter een human-doing kunnen noemen. Neem de tijd om de rust in je lichaam te vinden door je aandacht ernaar toe te brengen. Rust betekent niet onbeweeglijkheid, je kunt ook in zachte bewegingen de rust van je lichaam vinden, in dansen., yoga of wandelen. maar vanuit die diepe rust.

Toevlucht nemen door de stilte achter de spraak.. Dit is de stilte zoeken achter al onze woorden, begrippen en concepten. Kijken achter die interne dialoog. Je interne criticus ontmaskeren en daar eens achter kijken. Zoek de stilte maar duw je woorden niet weg, dat heeft een averechts effect. Kijk naar de stilte eromheen, kijk erachter.

Toevlucht nemen in de ruimte van de geest. Onze geest heeft de neiging om onszelf heel benauwd te definiëren. We hebben allerlei bekrompen ideeën over onszelf die ons ook energetisch beperken. Onze essentie is ruimte, licht en liefde. Voorbij ons verstand. Een staat van niet-weten.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable