Mindtip 15 Waar zitten onze emoties en wat moeten we ermee?
1 min. leestijd

Mindtip 15 Waar zitten onze emoties en wat moeten we ermee?

Wat doen we met onze negatieve emoties? We herkennen allemaal de neiging dat we zo snel mogelijk van die emoties af willen. Ons brein schakelt een tandje bij om iets te vinden om van die emotie af te komen. Volgens ons verstand zijn negatieve emoties problemen die zo snel mogelijk uit de wereld geholpen moet worden. En daar laat onze ratio ons nogal in de steek. We nemen toevlucht tot allerlei strategieën die ervoor moeten zorgen dat we ons beter gaan voelen. We stappen in een slachtofferrol, of bagatelliseren ons gevoel. In het slechtste geval sluiten we ons er volledig vanaf. En daarmee sluiten we onszelf af van ons leven. We weten inmiddels vanuit diverse studies dat het negeren, of bestrijden van onze hang-ups een averechts effect hebben.

Er is eigenlijk maar één manier om om te gaan met dit soort gevoelens en dat is ze te voelen. Het volledig toelaten, het volledig bestaansrecht geven van wat we lastig vinden. Niet als stiekeme strategie om er toch maar vanaf te komen, maar om weer te gaan leven. Neem eens rustig de tijd om te gaan voelen. Deze emoties hebben altijd een lichamelijke component. Kijk eens naar deze afbeelding en ga voor jezelf eens na of je de locaties van je emoties in je lichaam kunt herkennen. Een mooie en zinvolle oefening!

Bij onze mindfulness trainingen leer je een andere relatie op te bouwen met je gevoelens en emoties, zodat ze jouw leven niet meer volledig gaan beheersen.

Wil je daar meer over weten, neem gerust contact met ons op over onze mindfulness trainingen.  LNummenmaa_et_al_Fig2

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen