Mindtip 91: Wat is mindfulness ook al weer?
1 min. leestijd

Mindtip 91: Wat is mindfulness ook al weer?

Wat is Mindfulness?

Mindfulnessmeditatie is een seculiere vorm van meditatie die zijn wortels heeft in Vipassana – de oudste vorm van meditatie die de Boeddha meer dan 2500 jaar geleden onderwees.

Het belangrijkste doel is om vrijheid van lijden te bereiken. Dit wordt bereikt door mindfulness te ontwikkelen, omdat het onze onnauwkeurige kijk op de wereld is die onze negatieve emoties triggert.

Toen we opgroeiden, leerden we dat we, om gelukkig te zijn, positieve emoties moesten koesteren en negatieve emoties moesten vermijden. Het probleem met deze benadering is dat emoties tijdelijk zijn, dus we besteden veel tijd en moeite aan het opnieuw creëren van de omstandigheden die tot de aangename emoties hebben geleid – vaak zonder succes. Dus eindigden we met het schaden van de harmonie in onszelf en met de mensen om ons heen.

Met mindfulness-meditatie ontwikkel je een bewustzijn van de ware aard van de werkelijkheid. Door te observeren wat er in je geest, lichaam en de wereld om je heen gebeurt, begin je de sluier van illusie op te lichten, die het lijden in je leven veroorzaakt. Dit is in wezen wat ‘spiritueel ontwaken’ is. Mindfulness-meditatie is een training van de geest die je zal helpen je angsten en pijnlijke emoties te overwinnen, zodat je vrij kunt zijn van het lijden.

Waarom Mindfulness-meditatie beoefenen?

Tegenwoordig nemen mensen overal de praktijk over omdat wetenschappers een groot aantal voordelen ontdekken. Gezondheidsvoordelen zijn onder meer stressvermindering, lagere bloeddruk, verminderd risico op hartaandoeningen, het overwinnen van depressie en middelenmisbruik, verbeterd immuunsysteem, pijnbeheersing en nog veel meer. Het is zelfs aangetoond dat de praktijk het verouderingsproces vertraagt.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat mindfulness-meditatie onze cognitieve functies verbetert, waaronder IQ, geheugen en creativiteit. Maar het belangrijkste is dat mindfulness-meditatie je zal helpen het ware geluk en innerlijke vrede te vinden waar je je hele leven naar op zoek was. De oefening kan je leven letterlijk veranderen.

Aan de basis van de beoefening ligt de ontwikkeling van concentratie en mindfulness. Dit zullen uw primaire observatie-instrumenten zijn. Door ze te ontwikkelen, kun je diep in de aard van de werkelijkheid kijken.

Binnenkort starten we weer met een Mindfulness Plus training in Hoorn, ben je geinteresseerd? Volg dan deze link.

 

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen