Wat zijn de 9 stadia van shamatha meditatie?

Shamatha-meditatie, ook wel bekend als kalmte-meditatie, is een beoefening binnen het boeddhisme die gericht is op het cultiveren van kalmte, concentratie en helderheid van de geest. Hoewel er verschillende benaderingen zijn, beschrijft de boeddhistische traditie meestal negen stadia of niveaus van shamatha-meditatie. Hier zijn ze:


1. Plaatsen van de geest: In dit stadium leer je je geest te vestigen op een object van meditatie, zoals de ademhaling. Je probeert je geest bij het object te houden en afleidingen te verminderen.


2. Bij de plaats blijven: Naarmate je oefent, ontwikkel je meer stabiliteit en vermogen om je aandacht bij het object te houden. Je bent in staat om afleidingen sneller op te merken en terug te keren naar het object.


3. Vreugde: Na verloop van tijd kunnen er momenten van vreugde en opwinding ontstaan tijdens de meditatie. Dit kunnen intense ervaringen zijn, maar het is belangrijk om niet gehecht te raken aan deze vreugde.


4. Geestelijke rust: In dit stadium wordt de geest rustiger en kalm. Je bereikt een toestand van mentale stilte en vrede waarin afleidingen minder vaak voorkomen.


5. Meditatieve vreugde: Je ervaart diepere vormen van vreugde en geluk tijdens de meditatie. Dit is een stabiele en langdurige vorm van vreugde die niet afhankelijk is van externe omstandigheden.


6. Gelijkmoedigheid: Naarmate je verder gaat, ontwikkel je een gevoel van gelijkmoedigheid en evenwicht. Je geest wordt stabiel en onverstoord, ongeacht wat er in je omgeving gebeurt.


7. Eenpuntige concentratie: Je geest wordt buitengewoon geconcentreerd en gefocust. Je kunt je aandacht met gemak langdurig op één object richten zonder afleiding.


8. Verzonkenheid: In dit stadium ervaar je diepe niveaus van mentale absorptie. Je geest gaat op in het object van meditatie en je verliest het gevoel van afgescheidenheid.


9. Gelukzaligheid: Het laatste stadium wordt gekenmerkt door een diepe staat van gelukzaligheid en vrede. Je geest is helder, kalm en volledig gezuiverd van negativiteit.


Het bereiken van deze stadia vereist regelmatige beoefening en geduld. Het is belangrijk om te onthouden dat ieders ervaring anders kan zijn, en de tijd die nodig is om elk stadium te bereiken kan variëren. Het beoefenen onder begeleiding van een ervaren leraar kan nuttig zijn om je voortgang te begeleiden en eventuele vragen te beantwoorden.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?