Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus, ook bekend als de tiende hersenzenuw of craniale zenuw X, is een van de belangrijkste zenuwen in het menselijk lichaam. Het is een uitgebreide zenuw die vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borstholte en de buikholte loopt. "Vagus" is Latijn voor "zwervend", en de naam weerspiegelt de uitgebreide verspreiding van de zenuw door het lichaam.


De nervus vagus begint in de hersenstam, een gebied aan de achterkant van de hersenen. Vanuit daar vertakt het zich in twee hoofdtakken, één aan elke zijde van het lichaam. Deze takken lopen langs de achterkant van de schedel en sturen zenuwvezels naar verschillende organen, waaronder het hart, de longen, de maag, de lever, de darmen en de nieren.


De nervus vagus speelt een belangrijke rol in het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van veel onbewuste lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering en het evenwicht tussen verschillende lichaamssystemen. Het speelt ook een rol in de communicatie tussen de hersenen en organen, en het is betrokken bij de regulatie van emoties en stressrespons.


Stimulatie van de nervus vagus kan therapeutische effecten hebben en wordt soms gebruikt als behandeling voor bepaalde aandoeningen, zoals epilepsie, depressie en ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn. Daarnaast is er steeds meer onderzoek naar de mogelijke rol van de nervus vagus bij de behandeling van andere aandoeningen, zoals angststoornissen, migraine en neurologische aandoeningen.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable