Wat is de backwards law?

De term "Backwards Law" (omgekeerde wet) wordt vaak geassocieerd met de schrijver en filosoof Alan Watts. De Backwards Law verwijst naar een paradoxale situatie waarin het nastreven van een bepaald doel of het actief proberen iets te bereiken juist het tegenovergestelde effect kan hebben.


Volgens de Backwards Law kan het streven naar geluk, succes of voldoening op zichzelf leiden tot gevoelens van ontevredenheid, frustratie en teleurstelling. Het idee is dat wanneer we te hard proberen om iets te bereiken of vast te klampen aan een bepaalde uitkomst, we vaak onze eigen mentale en emotionele staat verstoren.


De Backwards Law benadrukt dat sommige dingen niet kunnen worden afgedwongen of gecontroleerd door bewuste inspanning. Het kan betekenen dat hoe harder we proberen iets te bereiken, hoe moeilijker het wordt. Watts suggereert dat we moeten leren om los te laten en de natuurlijke stroom van het leven te volgen in plaats van krampachtig vast te houden aan onze verwachtingen.


In plaats van krampachtig te streven naar specifieke resultaten, stelt de Backwards Law voor om te focussen op het proces, het huidige moment en het cultiveren van een staat van acceptatie en loslaten. Door te leren meegaan met de stroom van het leven en te accepteren dat niet alles in onze controle ligt, kunnen we meer rust, voldoening en vervulling ervaren.


Het concept van de Backwards Law heeft raakvlakken met ideeën uit oosterse filosofie en spiritualiteit, zoals het concept van wu-wei (niet-doen) in het taoïsme. Het benadrukt het belang van overgave, vertrouwen en het loslaten van onze vasthoudendheid aan controle en resultaten.


Het is echter belangrijk op te merken dat de Backwards Law niet bedoeld is als een rigide regel, maar eerder als een concept om ons bewust te maken van de paradoxen in ons streven naar doelen en geluk. Het kan dienen als een herinnering om bewust te zijn van onze eigen verwachtingen en vastklampen, en om een balans te vinden tussen inspanning en loslaten.

Reactie plaatsen
coaching, training, wandelcoaching, hoorn, bos, strand, heide, coach
Kees Dullemond/ Mindable

Meer weten?