Mindtip 100 Shinrin Yoku

Dit is de honderdste mindtip! De vraag was waar die dan over zou moeten gaan. Maar ik was daar snel uit. Voor de mensen die mij een beetje gevolgd hebben deze afgelopen jaren kennen mij als (mindfulness/ meditatie) trainer en coach.

Ik heb de laatste jaren 2 belangrijke keuzes gemaakt.

  1. Ik werk alleen nog met mensen die eigenaarschap over hun eigen ontwikkeling willen nemen. Gestuurde deelnemers en coachee's mogen aan mijn deur voorbij gaan.
  2. Ik wil niet meer werken onder een systeem-plafond. Teveel werkte ik in ge-airconditionde ruimtes waar de lucht dood was en de mensen erin ook na enige tijd.

Een prachtige nieuwe vorm en toevoeging voor mijn trainingen en retraites zijn de bosbaden. Je duikt in een heel bijzondere flow in de atmosfeer van het bos (Shinrin Yoku), met je gehele aanwezigheid en al je zintuigen. Eigenlijk is dat mindfulness met gebruik making van alles wat de natuur je te bieden heeft. En dat is nogal wat.

Even wat theorieën over de werking bosbaden op een rijtje.

  1. De biofilie hypothese. Het 'houden van' de natuur zit in onze genen ingebakken. Pas de laatste paar honderd jaar zijn we meer en meer vervreemd van de natuur, maar 100 tallen duizenden jaren leefde de mens met de natuur. Als deel van die natuur. We leefden in symbiose met die natuur. We voedden ons met de planten en dieren,  en we waren in sommige gevallen ook voeding voor andere levende wezens. In een harmonieuze balans. Een bewijs voor biofilie en dat we de antagonist, biofobie, ook goed kennen. We hebben ook een aangeboren angst voor slangen, spinnen en andere bedreigende dieren.
  2. Stress Reduction theorie. Het waarnemen van een natuurlijke omgeving verlaagd direct onze bloeddruk en spierspanning., het cortisol gehalte in ons bloed en onze hartslag.
  3. Attention Restoration Theory (ART) Het herstellen van aandachtsmoeheid.
  4. De relaxatie response. Door heel intentioneel je para-sympatische zenuwstelsel te activeren kunnen we onze gezondheid verbeteren. Dat kunnen we doen door meditatie, massage, ademhalingstechnieken, tai chi, qi gong, yoga en dus ook bosbaden.
  5. Awe. In het Nederlands kun je dat het beste vertalen door ontzag. Door het gevoel te hebben in de aanwezigheid van iets groters te zijn. Iets transcendents. Zoals de natuur wordt onze creativiteit en ons openheid gestimuleerd..
  6. Flow. Door Mihaly Csikszantmulhalyi geïntroduceerde term voor een staat waarin je boven jezelf kunt uitstijgen. Precies op het randje van ervaring en uitdaging zit een zone waar je de tijd vergeet en waarin je ego vergeet.
  7.  Open focus theorie. Een fascinerende methode, ontwikkeld door Les Fehmi, een psycholoog en onderzoeker. De methode gaat ervan uit dat als je je aandacht naar de ruimte verplaatst in plaats van naar details, en ook nog naar de ruimte tussen verschillende objecten, je direct een hoge mate van ontspanning bereikt. De alpha golven in de hersenen worden geactiveerd.
  8. Mindfulness  Aandacht voor het hier en nu is natuurlijk ook de kern van bosbaden. Zonder oordelen en in volle acceptatie. De aandacht is de overlap. het verschil zit hem vooral in de context waar je mindfulness in beoefend. Het bos, natuur.

Verder ademen we in het bos Fytonciden in. Dit zijn stoffen die door planten uitgescheiden worden en die ons helpen in onze weerstand tegen infecties en andere ziekten. In de bosgrond zitten bacteriën en schimmels die we ook nodig hebben om onze weerstand te verhogen.

Een bosbad verhoogt het aantal NK (Natural Killer) cellen in het bloed. Die cellen zijn effectief in de bestrijding van virussen, bacteriën en kankercellen. Het effect blijft ongeveer 30 dagen meetbaar.

Kijk maar eens verder op deze nieuwe website. https://mindfulbosbad.nl/


Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen