Mindtip 12 Vrijheid

5 mei is Bevrijdingsdag.

Vrijheid is ook een psychologisch en spiritueel principe. Hoe kan NLP en Mindfulness je helpen om vrij te zijn? Beide kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Laat ik daar eens een paar aspecten uit belichten.

Vrijheid en NLP

NLP is onder andere een set met tools en interventies om te leren te denken over ons denken, doen en voelen. Meta-cognitie noem je dat.

Met het meta-model leer je dat denken uit taal bestaat en dat het we met die taal niet anders kunnen dan de werkelijkheid vervatten in generalisaties, vervormingen en weglatingen. Een belangrijk besef is dat dat niet anders kan, maar dat dat meteen betekent dat we onze taal niet zouden moeten verwarren met de werkelijkheid. We hebben de neiging om zo rotsvast te geloven in onze overtuigingen, makkelijke meningen en standpunten dat we niet beseffen dat die slechts vingers zijn die naar de maan wijzen. We verwarren de vinger met de maan en voeren er nog oorlog om ook. De letter en taal is belangrijk omdat we er mee kunnen communiceren. Maar het is slechts een afgeleide werkelijkheid.

In spirituele zin kan taal in een heilig boek je wellicht een eind op weg helpen, maar als je uiteindelijk niet in staat bent dat weer los te laten en te transcenderen is het (voor mij) zinloos.

Vrijheid is iets anders dan onafhankelijkheid, we zijn per definitie afhankelijk. Met ’ankeren’ leer je hoe je op allerlei niveaus verbonden bent aan anderen en de omgeving. Op spiritueel niveau zijn we die ander. Zie jezelf als een golf in de oceaan, onlosmakelijk verbonden aan al die ander golven, de onderstroom, de bedding, de kusten, rotsen, de lucht, de zon, de ruimte. We zijn vrij als we niet het verhaal zijn van die ander, of ons eigen verhaal.

Vrijheid en Mindfulness

Mindfulness is het vermogen om in een ultieme fair witness positie te ’verblijven’ . Het is dus geen denken over denken, voelen en doen. Maar Zijn. Het is het vermogen om los te zijn van al je verhalen over jezelf en de wereld, je daar van te de-identificeren. Het betekent dat je je illusies over de werkelijkheid langzaam meer en meer doorziet, niet op een cognitieve manier maar vanuit ervaring. Je zult dan meer en meer merken dat het commentaar dat je mind continu levert op je ervaring echt los staat van die ervaring. En dat is zeer bevrijdend! 🙂

Wil je meer weten over ons en de combinatie tussen NLP en Mindfulness kom eens langs voor een gesprek! De deur staat hier altijd open.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen