Mindtip 60 Van moeten naar willen.
1 min. leestijd

Mindtip 60 Van moeten naar willen.

We hadden een heerlijke vakantie. Voor het eerst sinds jaren weer kamperen, deze keer in Frankrijk. Fietsjes mee en nieuwe gebieden ontdekken in dat prachtige land.

We hadden allebei een druk jaar achter de rug en enorm veel zin in deze vakantie.

En tegelijkertijd weten we dat vakantie ook een boel stress kan opleveren. Voor mij zijn de paar dagen voor vertrek het lastigst. Mijn verstand zit dan nog enorm in de werk-modus. Er speelt dan van alles door mijn hoofd.  Heb ik overal aan gedacht qua werk? Kan ik het echt even loslaten of gaat het dan helemaal verkeerd? Kan ik het me als ondernemer wel permitteren om zolang de stekkers eruit te trekken? Allemaal overwegingen van mijn verstand. Trouwe lezers van  mijn blogs weten dat ik mijn verstand het Hoofdbestuur genoemd heb. En dat hoofdbestuur zit op dat moment als een bok op de haverkist. Probeert alles onder controle te houden en perfect te regelen.

En het is precies dat wat tijdens zo’n vakantie de kans krijgt om te ontspannen. Ontstressen heeft vooral te maken met de controle op alles meer en meer los te laten. Van alles wat je moet, naar je bezighouden met wat je wilt en wat zich spontaan aandient. Als je het aan dat dwangmatige verstand overlaat moet je vooral alle bezienswaardigheden bezoeken, of moet je per sé naar alle hippe tenten. Er moeten toch spectaculaire foto’s op facebook verschijnen! Nee, juist in het niets moeten schuilt de bevrijding.

We hadden de vakantie maar ten dele gepland. Alleen een paar dagen in een geweldige Chambre D’hotes in Treignac (Limosin) moesten natuurlijk geboekt worden. De andere plekken vonden we op de bonnefooi. Iedere dag bepaalden we waar we zin in hadden, lekker bij de tent hangen, stuk fietsen of een stadje bezoeken. Niets moest alles mocht.

Er is in dit verband maar één tip:

Ja, er is vakantiestress, maar dat heeft niets met jou te maken, het is je overbezorgde, op controle beluste geest die onder deze niet alledaagse omstandigheden de neiging kan hebben jouw vakantie te gaan regelen. Houd de regie en laat jouw hoofdbestuur maar kletsen. Je moet van alles van je verstand maar je wilt vanuit jeZelf.

 

 

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen