Mindtip 70 Van beheersing naar bevrijding
1 min. leestijd

Mindtip 70 Van beheersing naar bevrijding

Wij hebben onszelf en elkaar in een trance gebracht. De trance van de maakbaarheid. Aan de buitenkant is dat aardig gelukt. Kijk maar om je heen, we bouwen, we organiseren, we communiceren, we innoveren wat af met elkaar. Prachtig. Maar diezelfde maakbaarheid proberen we ook toe te passen op onze binnenkant. Onze gedachten en onze gevoelens. Alles met als doel om onze behoeftes in te lossen en onze moeilijke gevoelens en emoties te beheersen. Vanuit het idee dat dat dan geluk zal opleveren.

Kijk eens om je heen. Na al die jaren van therapie, zelfhulpboeken en goeroes … zijn we er met elkaar gelukkiger op geworden? Ik denk het niet. Het is vechten tegen de bierkaai. Onze gedachten en gevoelens laten zich niet beheersen. En hoe harder je dat probeert hoe minder dat lukt. De meeste methodes zijn erop gericht om controle te krijgen op alles wat ongemakkelijk is. In het Boeddhisme noemt men dat ongemak Dukkha. Je kunt het ook vertalen met lijden.

Vanuit het Boeddhisme bewandel je een andere weg dan de weg van de beheersing en de controle. En die weg begint met, zoals Tara Brach, dat zo mooi noemt en ook de titel is van haar eerste boek. Radicale aanvaarding! Dat betekent niet passief alles over je heen laten komen, maar actief uit de strijd stappen tegen dat wat niet te beïnvloeden valt. Dat zijn gedachten en gevoelens en sommige omstandigheden. Dat is ook wat je met Shamatha of Mindfulnessmeditatie leert. Niet je gedachten stoppen of veranderen, maar een andere relatie aangaan met die gedachten en gevoelens, meer afstand, defusie, onthechting. Wat WEL te beïnvloeden is zijn onze gedragingen. Dus in plaats van  reactief je emoties te volgen of er tegen te strijden, met alle gevolgen van dien, is proactief kiezen voor de juiste handeling de Boeddhistische weg.

Op die manier bevrijd je jezelf van de invloed van ons weerbarstige denken en voelen.

Kiezen voor de juiste handelingen door met compassie met jezelf om te gaan met alles wat daarbij hoort. Al je onvolkomenheden, al je angsten en stemmingen, en met compassie met anderen omgaan omdat dat misschien wel onze gezamenlijke opdracht is.

En de energie die vrijkomt omdat je niet meer strijdt kun je aanwenden om te gaan leven! INCLUSIEF al jouw hang-ups!

Wij starten binnenkort weer met een nieuwe reeks Mindfulness, heb je interesse neem dan klik dan hier.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen