Mindtip 42 Hoe ga je met je interne criticus om?
in ACT
1 min. leestijd

Mindtip 42 Hoe ga je met je interne criticus om?

We hebben allemaal een interne criticus. Dat is dat stemmetje in je hoofd, dat overal wel wat op aan te merken heeft. En de grap is dat het niet echt uitmaakt wat je doet of denkt, het is nooit naar de zin van die interne criticus (IC) Waarschijnlijk heeft die IC wel een positieve intentie met al die kritiek, zoals je behoeden voor allerlei onheil of rampen. Maar de IC slaat daar nogal in door.

Een oefening die je helpt om te gaan met die Interne Criticus.

1 Geef je IC een bijnaam. Hierdoor ga je je IC zien als een aparte entiteit. Dat maakt je los van dat stemmetje. Mijn IC heet ” het Hoofdbestuur”.

2 Zet twee stoelen neer en ga op de stoel van de IC zitten en laat alle kritiek en al dat commentaar maar eens de vrije loop. (niet te lang, een minuutje is meer dan genoeg)

3 Ga vervolgens op je ‘eigen’ stoel zitten, naast die van de IC en kijk eens naar de IC en vraag jezelf af, Als daar werkelijk iemand op die stoel zou zitten die me dit soort commentaar zou leveren, zou ik dat serieus nemen? Hoe zou ik daarmee omgaan?  De meest waarschijnlijke reactie is die van, Wat is dat voor een neurotische gek! Maar ga in geen geval in discussie met je IC. Dat is namelijk precies waar hij je hebben wil. En dan is het oeverloze piekeren begonnen.

4 Sluit dan je ogen en adem de spanning van deze ontmoeting met de IC in en breng die naar je hart.

5 Zend op de uitademing alle goede energie, alle positiviteit vanuit je hart door je hele lichaam. Je transformeert de negativiteit van je IC op deze manier in je hart tot voedende en helende energie.

6 Herhaal dit een paar minuten met een ‘Boeddha-glimlach’ op je gezicht.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen