MIndtip 34 Hypnose of Mindfulness
2 min. leestijd

MIndtip 34 Hypnose of Mindfulness

Ons wordt regelmatig de vraag gesteld wat nu precies het verschil of de overeenkomst is tussen hypnose (of hypnotherapie) en meditatie.

Wat is hypnose?

Hypnose is een manier om in trance te raken. En trance is eigenlijk niets bijzonders. We gaan de hele dag in en uit trance. Al je een goed boek leest, of je kijkt naar een mooie film dan ben je vaak al in trance. Tijdens een trance staat je onderbewuste als het ware open en is bevattelijk voor suggesties. Daardoor kan een kundige hypno-practitioner interventies doen waardoor je beter kunt functioneren. Op korte termijn is hypnose effectief op tal van terreinen. Denk aan pijnbestrijding, korte termijn angst-reductie etc. Op de langere termijn is dat niet altijd duidelijk. Werkelijke transformatie door hypnose zie je niet vaak. Dat komt doordat onze patronen vastgelegd zijn is zeer grote en ingewikkelde neurologische netwerken. Niet functionele patronen zijn ook gebonden aan contexten, verander je het in de ene context dan is het nog niet gezegd dat het in andere contexten niet de kop weer op steekt.

En wat is dan meditatie?

Er zijn veel misverstanden over meditatie. Waar ik op doel is mediteren vanuit een Oosterse (Boeddhistische) traditie en niet zozeer als new-age, feelgood methode. Je zou kunnen zeggen dat mediteren een vaardigheid is waarbij je je aandacht richt op het bewustzijn zelf en niet op de inhoud van het bewustzijn. Meditatie is niet rechtstreeks gericht op het verbeteren of veranderen van de inhoud van je bewustzijn, maar is er vooral op gericht om jouw identificatie met de inhoud van je denken, voelen en ervaren te doorbreken. Je leert door mediteren dat je niet je gedachte of emoties bent, maar je richt je aandacht op dat wat deze ervaringen gewaar is, het bewust-Zijn. En daardoor verander je je patronen niet, maar laat je je er niet meer zo door sturen. Een prettig bijproduct van meditatie is dat je door die de-identificatie met de inhoud van al die lastige gevoelens en gedachten veel meer rust ervaart en ont-stresst.

Kortweg kun je zeggen dat hypnose een methode is om in trance te geraken en meditatie is precies het omgekeerde. Dat is een methode om UIT trance te raken en uiteindelijk contact te maken met de ultieme en absolute werkelijkheid.

Hypnose bemoeit zich dus vooral met de inhoud van denken, doen en voelen. En geeft je handvatten om effectiever te leren functioneren en communiceren. En meditatie brengt je bij de dieptes van dat Zijn. Transformatie zit hem niet zozeer in het veranderen van de inhoud van je (onder) bewustzijn, maar meer in de relatie die je hebt met dat onderbewustzijn.

Een ander belangrijk verschil is dat mediteren ook een vaardigheid is die je zelf leert en traint. Het doet ook een beroep op je eigen verantwoordelijkheid, je neemt je ontwikkeling in eigen handen. Terwijl voor hypnose nogal eens een afhankelijkheid ontstaat met een hypnose-practitioner of hypno-therapeut.

Onze programma’s zijn allemaal bewust-ZIJNsgericht. Kijk eens hier voor ons aanbod>

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen