Mindtip 31 Het leven is geen probleem dat opgelost moet worden
in ACT
1 min. leestijd

Mindtip 31 Het leven is geen probleem dat opgelost moet worden

Als trouwe lezer van onze mindtips is het je vast al opgevallen dat we niet zo’n hoge dunk hebben van het verstand. Dat is natuurlijk relatief. We hebben veel te danken aan dat verstand. Maar als het gaat om ons zelfbeeld en om onze kijk op anderen brengt het verstand het er toch niet zo goed vanaf. We hebben een behoorlijk negatieve kijk op onszelf, zijn erg oordelend en streng. Als we de relatie die we hebben met anderen aan ons verstand overlaten dan leidt dat meestal tot afscheiding, verwijdering, zwart/wit en angst. Omdat we ons zo identificeren met ons denken raken we steeds verder verwijderd van onszelf. We zijn verstrengeld met de behoeften van ons verstand. Ons verstand wil het leven begrijpen (=grip krijgen op). En doet dat door piekeren, verslaafd zijn aan informatie, manipuleren, gelijk hebben, controle te willen hebben en te oordelen over onszelf en over anderen. En het effect is meer en meer vervreemding.

De enige manier om het contact met ons hart weer te herstellen is op een milde manier eens langs ons denken te kijken door te mediteren. Het is een bijzondere kunst die het midden houdt tussen toelaten en loslaten, ruimte geven aan alles wat zich aandient zonder op wilskracht controle en grip na te streven. En de paradox is dat je met meditatie niets hoeft te ‘doen’ alleen te ZIJN. Het verstand benadert het leven vaak als een probleem dat opgelost moet worden. Mediteren leert je het leven te leven.

Als je geen ervaring hebt met meditatie volg om te beginnen eens een 8 weekse Mindfulness training bij ons. Een prima manier om op een gedegen en no-nonsense manier kennis te maken met meditatie. Veel deelnemers van onze mindfulness trainingen geven aan dat deze training definitief een knop omgezet heeft en een grondige transformatie opgang gebracht heeft. Gun jezelf deze belangrijke ervaring.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen