Mindtip 28 Leiderschap of narcisme
0 min. leestijd

Mindtip 28 Leiderschap of narcisme

Je baas gedraagt zich arrogant, heeft weinig empathie en heeft een grote behoefte aan bewondering. En is daarnaast eigenwijs, manipulatief en op macht belust.

Leiderschap moet er op gericht zijn bij anderen het beste naar boven te halen, maar narcistische leiders zijn voornamelijk met zichzelf bezig. De schattingen variëren een beetje, maar grofweg 1 op de 16 mensen hebben narcistische trekjes, ik denk dat dat in leidinggevende functies veel hoger is. Management heeft een enorme aantrekkingskracht op de narcist. Het is een uitgelezen plek om in de schijnwerpers te staan. De vaak welbespraakte narcist schetst grandioze vergezichten, die maar al te vaak verward worden met visie. Met alle risico’s en schade van dien. In een competitieve omgeving willen ze winnen en zullen alles in het werk stellen om dat voor elkaar te krijgen.

Relaties gebuiken ze als assets, als die verbruikt zijn worden ze zonder veel scrupules aan de kant geschoven. De narcist spint zeer vaardig een emotioneel web om je heen van loyaliteit, afhankelijkheid, angst en beloning. En voor je het weet ben je zijn of haar marionet.

Selecteer je baas zorgvuldig, want de agenda van de narcist is niet de agenda van het bedrijf waar je werkt, laat staan van jou.

Last van zo’n baas? Kom eens vrijblijvend met ons sparren. Maak hier een afspraak.

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen