Mindtip 83 Boost je afweer.

Het optimaliseren van je weerstand is op dit moment, ik schrijf dit blog in de corona tijd, van het grootste belang. Welke plek heeft meditatie nu in dat verhaal. Ik hoorde Bruce Lipton (cel-bioloog) laatst op youtube een heel simpel en duidelijke verhaal vertellen….. (ik parafraseer)

We hebben twee soorten van afweer.
Eén is de innerlijke afweer. Dat is de afweer tegen bacteriën, virussen, giftige stoffen etc. De andere is externe afweer tegen gevaarlijke omstandigheden en de gedachten daaraan. Ons systeem kent nauwelijks het verschil tussen wat realiteit en wat een gedachte aan die realiteit is.

Daarnaast hebben we maar een beperkte hoeveelheid energie. Iedereen kent het gevoel wel als je interne afweersysteem aan het vechten is tegen een infectie of een besmetting. Je kunt dan soms geen stap meer verzetten of geen trap meer op. Dat kost dus enorm veel energie.

En als het gaat om afweer tegen externe bedreigingen, gedachten en gevoelens dan uit dat zich in spanning en angst. Ons gevaarsysteem wordt getriggerd. Op zich heel natuurlijk en niet heel problematisch als dat maar niet te lang duurt. Maar ook dat kost heel veel energie.

Als we een keuze moet maken tussen beide soorten afweer zullen we altijd eerst kiezen voor de directe externe bedreiging. Eerst de externe omstandigheden of de gedachten daaraan bestrijden en als er dan nog energie over is pas de interne bedreigingen. Eerst vechten, vluchten of bevriezen als je leven bedreigd wordt door een externe vijand. (nogmaals, of de gedachte daaraan). We produceren hormonen als cortisol en adrenaline en ons interne afweersysteem gaat uit, of op een laag pitje.

Met andere woorden, stress en angst zorgen ervoor dat je interne afweer erg afremt. Door gedachten aan allerlei rampscenario’s in het kader van deze pandemie en de economische gevolgen daarvan kan ons gevaarsysteem overprikkeld raken en onze bevattelijkheid voor infecties doen toenemen.

En nu komt meditatie en mindfulness in beeld. Strijden en vechten tegen angst en stress helpen niet. Je komt dan in een vermijdingsmodus terecht en die maakt de stress op de lange duur alleen maar groter. Uit zeer veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dagelijkse meditatiepraktijk bij veel mensen een kalmerende invloed heeft op onze stress en onze angst vermindert. De tegenhanger van ons gevaarsysteem wordt geactiveerd. Dat noemen we ook wel ons zorgsysteem.

En dit zorgsysteem maakt energie vrij voor je interne weerstand waarin je infecties van bacteriën en virussen beter kunt genezen.

Tijdens deze corona retraite beiden wij gratis online meditaties aan, we verzorgen een online mindfulnessprogramma en coachen online. Kijk daarvoor verder op onze website. 

 

 

Over de schrijver
trainer, coach en eigenaar van Mindable.
Reactie plaatsen